Akcenta logo

    Știrile dimineții - 10.05.2024

    10. 5. 2024

    Evenimente cheie

    SUA: Numărul cererilor de șomaj în SUA a crescut cu 22.000, ajungând la 231.000 în săptămâna încheiată la 4 mai, cel mai ridicat nivel din august 2023 și mult peste așteptările pieței, de 210.000. Numărul a oprit seria de patru surprize consecutive în sens negativ, indicând slăbiciunile reale de pe piața forței de muncă americane și susținând poziția prudentă a Rezervei Federală cu privire la relaxarea treptată a politicii monetare. Notăm și creșterea prețului gazelor, cu 1,7%, imediat după publicarea datelor privind variația stocurilor . Pe finalul zilei prețul s-a stabilizat la aprox. 2,282 USD/MMBtu, cea mai mare valoare înregistrată de la finalul lunii ianuarie a.c.

    Marea Britanie: Dobânda cheie a fost menținută de Banca Angliei la nivelul de 5.25%, deși doi membri ai Comisiei de politică monetară au votat în sensul unei scăderi.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea EUR/USD a câștigat 0,30%, ajungând la nivelul de 1,0779, tranzacționarea fiind influențată de cifrele referitoare la șomajul din S.U.A., cu mult peste așteptări, dar și de datele producției industriale din Germania, aflate și ele în scădere. Rămânând  pe continentul american, trebuie menționat că nu este așteptat ca slăbirea bruscă a dolarului, imediat după anunțarea numărului de cereri de șomaj (în creștere) să devină o regulă. Piața muncii din S.U.A. este caracterizată de fluctuații importante astfel că este de așteptat ca USD să rămână sub influența acestor date de la lună la lună, înregistrând, în continuare, o volatilitate crescută.

    USDRON și EURRON: Leul încheie săptămâna cu variații minore față de Euro, dar în aceeași tendință crescută de volatilitate față de dolarul american. Dacă în perechea EURRON notăm o scădere minimală de -0.02 % (curs anunțat de BNR - 1 EUR = 4.9753RON), în cazul perechii USDRON, variația este de +0,17% (+0,0079), cursul oficial anunțat pentru vineri, 10 mai, fiind de 4.6364 RON/USD.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: conturile ședinței BCE din aprilie

    România: comerțul internațional cu bunuri al României (date estimate)

    Turcia: rata șomajului (YoY, martie); producția industrială (YoY, martie)

    Marea Britanie: producția industrială (MoM, martie), producția în sectorul manufacturier (MoM, martie)

    SUA: sentimentul consumatorilor Michigan (mai, date preliminare); discursurile bancherilor Fed (Bowman, Goolsbee și Barr)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube