Știrile dimineții - 15.05.2024

    15.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: BNR a publicat datele preliminare pentru contul curent al balanței de plăți aferente perioadei ianuarie-martie 2024. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3 945 milioane euro, comparativ cu 3 964 milioane euro în perioada ianuarie-martie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 8 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 434 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 382 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 843 milioane euro. În același timp, datele estimate pentru același interval arată că investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2 095 milioane euro (comparativ cu 2 216 milioane euro în perioada ianuarie - martie 2023), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2 330 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -235 milioane euro.

    Zona euro: Indicatorul ZEW al sentimentului economic pentru zona euro a crescut cu 3,1 puncte, ajungând la 47 în luna mai 2024, cel mai ridicat nivel din februarie 2022 și peste așteptările pieței, care indicau 46,1. Se continuă, astfel, tendința de creștere a indicelui ZEW începută în februarie. Potrivit analizei, în luna mai, 52,2% dintre analiștii chestionați se așteptau la o îmbunătățire a activității economice, 42,6% nu se așteptau la nicio schimbare, iar 5,2% anticipau o deteriorare. Concomitent, indicatorul privind situația economică actuală a crescut cu 10,2 puncte până la -38,6, iar așteptările privind inflația au urcat cu 3,5 puncte până la -45,6.

    Germania: Îmbunătățirea indicatorului ZEW este întregistrată și în Germania unde indicatorul a crescut la 47,1 în mai 2024, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la 42,9 în aprilie, și a depășit previziunile de 46. Este a zecea lună consecutivă de creștere a încrederii în rândul experților financiari, determinată de semnele de redresare economică în Germania și de o creștere a PIB-ului mai mare decât se aștepta în primul trimestru.

    SUA: Marți, dolarul a fost supus la presiuni, deoarece comercianții au dat la o parte datele privind inflația la producător pentru luna aprilie, care au fost peste așteptări, deși datele din martie au fost revizuite puternic în scădere. Jerome Powell, președintele Fed, a mai spus marți că "aceste [citiri ale PPI] au fost mai mari decât cred că se aștepta oricine", adăugând că factorii de decizie "trebuie să aibă răbdare și să lase politica restrictivă să își facă treaba". Dolarul a slăbit la toate nivelurile, ulterior datelor de ieri și a declarațiilor lui Powell. Tot ieri a fost publicat indicele PPI pentru aprilie. Astfel, prețurile la poarta fabricii din SUA au crescut cu 0,5% mom în aprilie 2024, după o scădere revizuită în scădere de 0,1% în martie și mult mai mare decât previziunile de 0,3%. Prețurile producătorilor din SUA au crescut la 144,06 puncte în aprilie, de la 143,32 puncte în martie 2024. Confirmând așteptările pieței, prețurile producătorilor din Statele Unite au crescut cu 2,2% în ritm anual în aprilie 2024, accelerând de la un avans de 1,8% în martie, revizuit în scădere, și marcând cel mai abrupt ritm de creștere din ultimul an.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Euro a continuat să crească ieri, după datele din SUA și în anticiparea datelor privind inflația de astăzi. Perechea principală a depășit valoarea de 1,080, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni. Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile în timpul următoarei sale ședințe din 6 iunie, în timp ce Fed va menține dobânzile actuale, fără însă a mai fi previzionată o creștere. Cea mai apropiată dată la care se estimează o scădere a dobânzilor în SUA este intervalul septembrie - noiembrie.

    EURRON și USDRON: Euro se menține la valori minimal schimbate în primele zilei ale săptămânii, cu variații minore pe parcusul zilei. Spre deosebire de moneda europeană, dolarul american evoluează negativ pe fondul declarațiilor președintelui Fed și în așteptarea ratei inflației de astăzi. Cursul oficial anunțat pentru ziua de marți 14 mai, este de 4.6109 RON/USD (-0.0047 și variație procentuală de -0.10 %). La cursul SPOT dolarul s-a tranzacționat ieri la maxime de 4.6344 și minime de 4.6185 (cursurile Akcenta).

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Rata șomajului (modificare trimestrială și anuală, date preliminare T1), PIB (date trimestriale și anuale, estimare T1); Indicele PPI (martie)

    SUA: rata inflației (aprilie)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube