România: Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută şi cu 1,8 % pe seria ajustată sezonier, comparat cu T1 2023 (INS). Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată pentru a include estimările pentru trimestrul I 2024, fiind înregistrate diferenţe în sens negativ față de datele preliminare publicate în luna aprilie a.c. În seria ajustată sezonier, produsul intern brut a crescut cu 0,5%, în trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul anterior și s-a majorat cu 1,8% faţă de acelaşi trimestru din anul 2023. Tot ieri au fost publicate datele privind câştigul salarial mediu brut. În martie 2024, acesta a ajuns la valoarea de 8502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5185 lei, în aceeași perioadă, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024.
Zona euro: Numărul persoanelor angajate în zona euro a crescut cu 0,3% față de trimestrul precedent, ajungând la 169,8 milioane în cele trei luni anterioare lunii martie 2024, aceeași rată de creștere ca în trimestrul anterior și aliniată la estimările pieței. Datele au extins robustețea pieței muncii din zona euro până la începutul anului, adăugând o anumită marjă de manevră pentru ca BCE să mențină ratele în cazul în care tendința de dezinflație se va opri. Economia zonei euro a crescut cu 0,3% pe trimestru în primele trei luni ale anului 2024, revenind de la o contracție de 0,1% în fiecare dintre cele două trimestre precedente și în linie cu așteptările din prima estimare. Este cea mai puternică creștere a PIB-ului din al treilea trimestru al anului 2022, cu o revenire a PIB-ului german (0,2% față de -0,5%). Producția industrială din zona euro a crescut cu 0,6% de la o lună la alta în martie 2024, după o creștere revizuită în creștere de 1% în luna precedentă și aproape în concordanță cu previziunile pieței, care indicau un avans de 0,5%. Aceasta marchează a doua lună consecutivă de creștere a activității industriale din blocul european, chiar dacă creșterea a fost într-un ritm mai lent față de luna anterioară.
SUA: Datele privind inflația publicate miercuri, 15 mai a.c., alimentează speranțele analiștilor că Rezerva Federală va începe totuși ciclul de relaxare a ratelor dobânzilor în acest an. Indicele prețurilor de consum, a crescut cu 3,4% în aprilie față de anul trecut, iar prețurile de bază (exclusiv produse alimentare și energetice volatile) au urcat cu 3,6% pe an, cea mai mică creștere din aprilie 2021. Sinteza datelor de ieri: Indicele prețurilor de consum crește cu 0,3% în aprilie; IPC crește cu 3,4% de la an la an; IPC de bază crește cu 0,3%; creștere de 3,6% de la an la an Vânzări cu amănuntul neschimbate; vânzările de bază scad cu 0,3%. Datele au generat o slăbire as dolarului american în majoritatea perechilor valutare, Indicele dolarului, care măsoară dolarul față de un coș de monede majore, inclusiv yenul și euro, a scăzut la un nou minim al lunii, la 104,30.
EURUSD: Cursul de schimb euro la dolarul american se află la un nivel actual de 1,083, în creștere de la 1,080 în ziua precedentă de piață și în scădere de la 1,088 cu un an în urmă. Aceasta este o schimbare de 0,33% față de ziua precedentă de piață și de -0,45% față de acum un an, perechea fiind vizibil influențată de inflația anunțată pentru aprilie, pentru prima dată în scădere după trei luni de creștere neașteptată.
EURRON și USDRON: Leul își continuă evoluția mixtă în pereche cu cele două monede principale. Slăbirea în perechea EURRON înregistrată miercuri este de doar +0,0002, cursul oficial anunțat fiind de 4.9765 RON/EUR. Ca de obicei, piața a reacționat mai puternic la datele publicate în SUA cu privire la evoluția inflației, astfel că perechea USDRON s-a depreciat cu -0,0149 (-0,32 %), cursul oficial fiind de 4.5960 RON/USD. La cursul SPOT, perechea a variat între minimul de 4,5511 și maximul de 4,5879 RON/USD (cursurile Akcenta).
Zona euro: Analiza BCE privind stabilitatea financiară
SUA: Prețurile de import (Aprilie); cererile inițiale de șomaj (mai); producția industrială (MoM, aprilie); discursurile bancherilor Fed (Barr, Harker, Bostic)