Știrile dimineții - 20.05.2024

    20.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: INS a publicat vineri, 17 mai, indicatorii pentru comenzile noi din industria prelucrătoare (martie), respectiv cifra de afaceri din industrie (martie). Astfel, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali, față de luna februarie 2024 cu 4,3%, iar faţă de luna martie 2023 a scăzut cu 5,2%. Aceeași tendință este notată și la cifra de afaceri din industrie care a crescut în termeni nominali, față de luna februarie 2024 cu 6,9%, iar față de luna martie 2023 a scăzut cu 0,5%. Datele comparative din T1 2024 versus T1 2023 arată o creștere de 3,3% a cifrei de afaceri din industrie, per total (piaţa internă şi piaţa externă).

    Zona euro: Datele finale privind inflația CPI au fost publicate indicând un nivel de 2.4%, pentru a doua lună consecutiv, stabilitatea indicelui fiind o premieră în ultimii trei ani. O încetinire a fost înregistrată în cazul costurilor serviciilor (3,7% față de 4%) și al bunurilor industriale neenergetice (0,9% față de 1,1%), în timp ce prețurile la energie au continuat să scadă (-0,6% față de -1,8%). Rata de bază (exclusiv energia, alimentele, alcoolul și tutunul) a scăzut pentru a noua lună consecutiv la 2,7% (de la 2,9 în martie), cel mai scăzut nivel din februarie 2022 și în linie cu așteptările.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea începe săptămâna la un nivel mediu de 1,0880 în condițiile în care datele privind inflația de bază în zona euro indică o stabilizare, dar și în urma menținerii politicii restrictive a Fed pentru perioada următoare. Euro ar putea fi mai influențată în perechea principală doar din iunie când BCE ar putea începe scăderea dobânzilor, după cum a afirmat vineri, Isabel Schnabel, membră a boardului Băncii Centrale Europene (BCE). Declarația vine însă și cu un avertisment legat de următoarele date economice din zonă care ar putea împiedica o reducere prematură a ratelor. Dolarul este în continuare slăbit, declarațiile destul de dure ale guvernatoarei Fed, Bowman, contribuind și ele la aceată tendință. Bowman a susținut că inflația mai scăzută de anul trecut a fost temporară, mai multe declarații ale guvernatorilor Fed fiind așteptate luni, 20 mai.

    EURRON și USDRON: Leu scade pe început de săptămână în perechea EURRON, aceasta fiind tranzacționată la cursul oficial BNR la valoarea de 4,9751 RON/EUR (-0.0005 și variație procentuală de -0.01 %). Slăbirea dolarului se resimte însă în perechea USDRON care începe săptămâna la cursul oficial de 4,5879 RON/USD, cu +0.0107 peste valoarea de vineri și o variație procentuală de +0.23 %.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Conturile curente (martie), balanța comercială (martie).

    SUA: discursurile bancherilor centrali (Fed) - Barr, Waller, Jefferson, Bostic.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube