Akcenta logo

    Știrile dimineții - 4.09.2024

    04.09.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Preţurile producţiei industriale per total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 2,1% în iulie a.c., faţă de luna iunie, iar de la an la an au crescut cu 2,6%, potrivit datelor INS. În ce privește costul orar al forței de muncă (serie ajustată), acesta a înregistrat o rată de creștere trimestrială de 6,79% (T2 2024 versus T1 2024), în timp ce creșterea este de 15% comparativ cu trimestrul II al anului 2023.

    Zona euro: Indicatorul PMI pentru luna august a fost de 45,8, neschimbat față de ultimele două luni, dar revizuit în creștere față de estimarea preliminară de 45,6. Citirea indică o contracție continuă a sectorului manufacturier din blocul comunitar, în special în motorul economiei europene - Germania. Spania și Franța au înregistrat și ele o scădere a indicatorului, în timp de Italia este singura economie mare a zonei euro unde PMI a crescut.

    SUA: Indicele ISM pentru sectorul industrial a ratat așteptările pieței în ciuda creșterii ușoare până la valoarea de 47,2 în august 2024, marcând astfel a 21-a lună de contracție a activității fabricilor din S.U.A. Citire sub așteptări a fost anunțată și de S&P Global, care a punblicat indicele PMI pentru luna august. Astfel, acesta a fost revizuit ușor în scădere la 47,9, de la estimarea preliminară de 48 și de la valoarea de 49,6 din iulie. Practic, este prima scădere a producției din ultimele șapte luni, sub impactul scăderii vânzărilor și a creșterii inventarului, dar și pe fondul unei cereri slăbite.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală s-a tranzacționat pe finalul zilei de marți în jurul valorii de 1,1050. Indicele ISM sub așteptări nu a reușit să sprijine dolarul american, astfel că perechea a revenit pe trendul de scădere. Tendința se poate schimba în cursul zilei de miercuri când sunt publicate informații din piața muncii (raportul JOLTS), dar și informații macro cheie din zona euro (producția industrială pentru luna august).

    EURRON și USDRON: Perechea EURRON își continuă scăderea minoră cu care a început săptămâna, variația zilnică fiind de -0,0017 și -0,03% față de ziua de marți. În contrast, perechea USDRON a continuat să crească până la valoarea de 4,5050 anunțată de BNR, cu o variație de +0,0100 și +0,22% față de ziua anterioară.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Indicele compozit PMI (august); producția industrială (august);

    Germania: producția industrială (august);

    SUA: locuri de muncă - raportul JOLTS (iulie); comenzi industriale (iulie)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube