Akcenta logo

    Știrile dimineții - 26.06.2024

    26.06.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Polonia: Rata șomajului a scăzut la 5,0% în mai.

    SUA: Indicele Conference Board al încrederii consumatorilor a scăzut în iunie la 100,4 de la 101,3 în mai. Indicele situației actuale - bazat pe evaluarea de către consumatori a condițiilor actuale de afaceri și de pe piața muncii - a crescut la 141,5 de la 140,8 luna trecută. Cu toate acestea, indicele așteptărilor - bazat pe perspectivele pe termen scurt ale consumatorilor privind veniturile, afacerile și condițiile de pe piața muncii - a scăzut la 73,0 în iunie, de la 74,9 în mai. Indicele așteptărilor a fost sub 80 (pragul care semnalează de obicei o recesiune viitoare) timp de cinci luni consecutive. Indicele activității naționale al Fed Chicago a crescut la +0,18 în mai 2024, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, față de -0,26 în aprilie. Indicatorii legați de producție au contribuit cu +0,23 la CFNAI în mai, în creștere de la -0,15 în aprilie. Indicatorii legați de ocuparea forței de muncă au avut o contribuție neutră la CFNAI în mai, în creștere de la -0,05 în aprilie. În plus, contribuția categoriei de consum personal și locuințe la CFNAI a fost de -0,03 în mai, în creștere de la -0,06 în aprilie. Activitatea manufacturieră a încetinit în iunie, conform celui mai recent studiu al Federal Reserve Bank of Richmond. Indicele compozit de producție a scăzut de la 0 în mai la -10 în iunie, cu mult sub așteptările pieței. Dintre cei trei indici componenți, livrările au scăzut semnificativ de la 13 la -9, comenzile noi au scăzut de la -6 la -17, iar ocuparea forței de muncă a crescut de la -6 la -2.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Dolarul și-a revenit marți, recuperând o parte din retragerea de luni, însă pe finalul zilei euro a recâștigat teren, iar perechea EURUSD a fost împinsă înapoi în zona 1,0700. De remarcat și că guvernatorul Michelle Bowman a subliniat marți că menținerea ratei dobânzii de politică monetară "pentru o anumită perioadă de timp" va fi, cel mai probabil, adecvată pentru a ține inflația sub control. Cu toate acestea, ea a subliniat disponibilitatea sa de a crește ratele dacă este necesar.

    EURRON și USDRON: În ambele perechi, leul s-a întărit ușor pe parcursul zilei de marți. Variația minimală pe perechea EURRON, de doar -0,0003 a adus perechea la un curs de 4,9768, în timp ce în perechea USDRON variția este de -0.0149 (-0.32%), până la un curs oficial de 4,6386.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: Încrederea consumatorilor GfK (date estimate iulie)

    Franța: Încrederea consumatorilor (iunie)

    SUA: vânzările de locuințe noi (mai - evoluție lunară și anuală)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube