Akcenta logo

    Știrile dimineții - 24.05.2024

    24.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: În luna martie 2024, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, faţă de luna februarie 2024, ca serie brută cu 7,1% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,5%. Totodată, în aceeași perioadă, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, faţă de luna februarie 2024, ca serie brută cu 6,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,2%.

    Zona Euro: Indicele compozit PMI flash a crescut în mai la 52,3, față de 51,7 în aprilie, situându-se la cel mai înalt nivel din ultimele 12 luni. Indicele compozit PMI în servicii nu și-a modificat tendința, valoarea fiind aceeași în mai față de aprilie (53,3). Valori maximale din ultimele 14-15 luni au atins și Indicele manufacturier PMI (49,6 versus 47,3), respectiv Indicele manufacturier PMI flash - 47,4 în mai versus 45,7 în aprilie. Germania a înregistrat o creștere a producției pentru a doua lună consecutiv, ritmul de creștere fiind din ce în ce mai puternic și atingând un maxim al anului. Pe de altă parte, activitatea întreprinderilor din Franța a făcut un pas înapoi, scăzând după o creștere în luna precedentă. Cea mai puternică expansiune a fost din nou observată în restul zonei euro, unde producția a crescut într-un ritm accentuat, care a fost cel mai rapid din aprilie 2023.

    SUA: Indicele compozit PMI flash se situează la nivelul maxim din ultimele 25 de luni, atingând valoarea de 54,4 în mai față de 51,3 în aprilie, ceea ce arată o economie americană destul de rezilientă. Creșterea cu 3,1 puncte a indicelui (cea mai mare creștere din ultimele 15 luni) indică o accelerare accentuată a creșterii la jumătatea celui de-al doilea trimestru. Producția a crescut acum în mod continuu timp de 16 luni consecutive, accelerarea din luna mai contrastând cu încetinirea observată în martie și aprilie. De asemenea, indicele manufacturier flash pentru luna mai a ajuns la 50,9, în creștere față de ultimele două luni și cu 0,9 mai mult decât în aprilie. Performanța îmbunătățită din luna mai a fost condusă de sectorul american al serviciilor, unde activitatea întreprinderilor a crescut brusc pentru a înregistra cea mai rapidă creștere din ultimul an, inversând încetinirea înregistrată în ultimele trei luni.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Principala pereche valutară s-a tranzacționat joi în intervalul USD/EUR 1,082 - 1,086. Întărirea euro în cursul dimineții a fost declanșată de cifrele mai puternice din Germania (indicii PMI - îmbunătățire în servicii și producție). Cu toate acestea, euro a pierdut avansul după anunțarea indicilor mult mai buni din SUA. În mod surprinzător, presiunile asupra prețurilor sunt mai puternice în industria prelucrătoare decât în servicii în luna mai. Mai multe cifre interesante din SUA vor fi publicate și în această după-amiază, în special comenzile de bunuri durabile. Este de așteptat ca dolarul să se întărească în perechea principală pe fondul noilor date.

    EURRON și USDRON: Leul s-a depreciat cu aceeași valoare atât în perechea cu dolarul american, cât și în cea cu moneda euro. Variația de +0,02% a adus EUR la valoarea de 4,9757 lei, iar USD la valoarea de 4,5889. Slăbirea monedei românești ar putea să se pătreze pe finalul acestei zile, odată cu publicarea datelor pozitive din SUA și zona euro.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: discursurile bancherilor europeni (BCE) - Schnabelová

    Germania: produsul intern brut (T1, date finale)

    SUA: comenzile de bunuri durabile (aprilie); indicele încrederii consumatorilor conform Universității din Michigan (mai, date finale); proiecțiile bancherilor centrali (Fed) - Waller

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube