Akcenta logo

    Știrile dimineții - 23.05.2024

    23.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui an, context în care 59% dintre analiştii organizaţiei anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, faţă de o pondere de 75%, în exerciţiul anterior.

    Zona Euro: Președintele BCE, Christine Lagarde, a susținut într-o declarație publică marți seară, că este „foarte încrezătoare că avem inflația sub control”, ceea ce ar putea semnala inițierea ciclului de scădere a ratelor începând cu ședința lunii iunie, opinie care coincide cu cea a guvernatorului Băncii Finlandei, Olli Rehn, care este de părere că BCE nu trebuie să urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA și să mențină politica restrictivă. Unii analiștii sunt rezervați, exprimându-și preocuparea legată de faptul că o reducere a ratelor mai întâi în zona euro ar putea duce la deprecierea euro în raport cu dolarul, ceea ce ar putea genera o nouă inflație.

    SUA: Factorii de decizie ai Fed au menționat că se așteaptă în continuare ca inflația să revină la 2% pe termen mediu, deși datele recente nu le-au sporit încrederea în progresul spre atingerea țintei, se arată în procesul-verbal al ședinței FOMC din 30 aprilie-1 mai. În consecință, oficialii au sugerat că procesul de dezinflație va dura probabil mai mult decât se credea anterior și unii au sugerat disponibilitatea de a înăspri și mai mult politica în cazul în care riscurile la adresa inflației se materializează astfel încât o astfel de acțiune să devină oportună. În consecință, menținerea intervalului țintă actual pentru rata fondurilor federale la 5,25%-5,50% a fost susținută de datele intermeeting care indică o creștere economică solidă și continuă.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală a scăzut miercuri, după ce ultimele minute ale ultimei ședințe a Rezervei Federale (Fed) au arătat că FOMC este hotărât să aștepte mai multe dovezi că inflația va scădea la 2%, ceea ce a dus la scăderea apetitului pentru risc. Perechea ar putea însă să-și modifice valoarea azi, după publicarea indicilor compoziți din UE și SUA. Dacă în zona euro este aproape sigură începerea scăderii ratelor dobânzilor cheie, în SUA analiștii pun deja sub semnul întrebării chiar și o reducere în ședința din septembrie.

    EURRON și USDRON: Deși BNR păstrează cursul stabil săptămâna aceasta, la o valoare de 4,9745, în tranzacționare moneda românească își continuă tendința de depreciere, ajungând tot mai aproape de pragul de 5 Lei/Eur. Dolarul american s-a întârit ieri, cursul oficial anunțat fiind de 4,5878, cu +0,27% mai mult decât în ziua precedentă.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro - Indicele PMI compozit flash (mai); indicele încrederii consumatorilor flash (mai);

    Germania - Indicele PMI compozit flash (mai)

    Marea Britanie - Indicele PMI compozit flash (mai)

    SUA - Indicele PMI compozit flash (mai); discursurile bancherilor Fed (Bostic)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube