Akcenta logo

    Știrile dimineții - 22.05.2024

    22.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: În trimestrul I 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 mii, în creştere cu 1,7 mii față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2024 a fost 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 12,1 mii, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale. În trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte).

    Zona euro: Zona euro a înregistrat un excedent comercial de 24,1 miliarde de euro în martie 2024, mai mare decât cel de 19,1 miliarde de euro din aceeași lună a anului precedent și mai bun decât previziunile pieței, de 19,9 miliarde de euro. A fost cel mai mare excedent comercial din decembrie 2020, în condițiile în care importurile au scăzut cu 12% față de anul precedent, până la 221,3 miliarde de euro, în mare parte din cauza achizițiilor mai mici de combustibili minerali, lubrifianți și produse conexe (-15,9%); materii prime (-20,6%); mașini și echipamente de transport (-12,7%); produse chimice și produse conexe (-14%) și produse manufacturate (-12,9%). Dintre principalii parteneri comerciali, importurile au scăzut mai ales din China, SUA, Regatul Unit, Rusia și Norvegia. În același timp, exporturile au scăzut într-un ritm mai lent, de 9,2%, până la 245,4 miliarde de euro, în principal din cauza reducerii livrărilor de mașini și echipamente de transport (-11,2%); produse manufacturate (-10,8%); materii prime (-14,4%); materii prime necomestibile, cu excepția combustibililor (-16,9%); combustibili minerali, lubrifianți și produse conexe (-7,8%) și produse chimice și produse conexe (-8,1%). Exporturile au scăzut în principal către SUA, Marea Britanie, Elveția și Rusia.

    Germania: Inflația PPI se situează ușor sub așteptări, PPI german: 0,2% real MoM; prognoză 0,3% MoM. Pentru variația anuală, PPI german se situează real la -3,3%, față de așteptările de -3,2% an/an.

    SUA: Seria discursurilor guvernatorilor Fed a continuat ieri cu Christopher Waller, membru al Consiliului Rezervei Federale, care și-a exprimat părerea că este nevoie de „încă câteva” luni de date bune privind inflația pentru a începe să reducă ratele dobânzilor.

    Evoluții în piața valutară

    EURUSD: În ciuda datelor sub așteptări din Germania și a declarațiilor guvernatorilor Fed de la începutul săptămânii, EURUSD nu a mai variat major, stabilizându-se în apropierea valorii de 1,0850. O oarecare influență asupra Euro în această săptămână o mai poate avea și discursul președintei BCE, C. Lagarde, dar și datele PMI așteptate joi.

    EURRON și USDRON: variații minore în ultimele 24 de ore în ambele perechi valutare importante pentru Leu. Perechea EURRON a stagnat la valoarea oficială de 4,9746, în timp ce în perechea USDRON s-a observat o volatilitate mai mică decât în ultima perioadă, perechea fiind stabilă la 4,5756, adică o variație de doar -0,05% față de ziua anterioară.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: discursul președintei BCE, C. Lagarde

    SUA: minutele FOMC.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube