România: Principalele resurse de energie primară ale României în primele 10 luni din 2024 au totalizat 27.010,9 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 414,9 mii tep față de perioada similară din 2023. Producţia internă a însumat 14095,5 mii tep, în scădere cu 732,2 mii tep (-4,9%) faţă de perioada ian.-oct.2023, iar importul a fost de 12915,4 mii tep, în creștere cu 317,3 mii tep (+2,5%).
Polonia: Rata anuală a inflației de bază a crescut la 4,3% în noiembrie 2024, de la 4,1% în octombrie, depășind previziunile de 4,2%.
Germania: PMI HCOB în industria prelucrătoare a scăzut la 42,5 în decembrie 2024, de la 43 în noiembrie și a ratat așteptările privind o ușoară îmbunătățire la 43,1, conform citirii preliminare. Citirea semnalează o contracție mai profundă în sectorul de producție din Germania, producția scăzând într-un ritm mult mai rapid decât în precedentele două luni, iar comenzile noi scăzând la una dintre cele mai mari rate ale anului. Estimările preliminare au arătat că PMI pentru servicii al HCOB a crescut la 51 în decembrie 2024, de la 49,3 în luna precedentă, depășind așteptările pieței de 49,3. Această ultimă lectură a indicat o revenire la creștere, dar insuficientă pentru a contrabalansa pierderile din sectorul manufacturier. PMI HCOB compozit a crescut ușor la 47,8 în decembrie 2024 de la 47,2 în noiembrie, depășind ușor previziunile de 47,5, conform estimăriii preliminare. Citirea a indicat o a șasea lună consecutivă de scădere a activității din sectorul privat, deși rata de contracție a pierdut din impuls.
Zona euro: PMI HCOB pentru decembrie 2024 arată că activitatea economică din zona euro a rămas în teritoriu negativ, deși indicele compozit s-a îmbunătățit ușor la 49,5 puncte, de la 48,3 în noiembrie. Sectorul serviciilor a revenit la creștere cu un indice de 51,4, însă producția manufacturieră a continuat să se contracte, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, cu un indice de 44,5 puncte. Datele arată o deteriorare semnificativă a pieței muncii, rata disponibilizărilor atingând cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, în timp ce presiunile inflaționiste au dat semne de intensificare atât la nivelul costurilor de producție, cât și al prețurilor finale. Germania și Franța, cele mai mari economii ale zonei euro, au continuat să se confrunte cu scăderi ale activității economice, în timp ce restul regiunii a înregistrat o creștere solidă, cea mai puternică din ultimele șase luni. Sectorul manufacturier rămâne punctul slab al economiei, marcând a 21-a lună consecutivă de contracție. Pe de altă parte, cel mai recent Sondaj al Analiștilor Monetari (SMA) realizat de Banca Centrală Europeană în decembrie 2024, arată că analiștii anticipează o traiectorie graduală de relaxare monetară în zona euro. Rata medie a așteptărilor indică o scădere a ratei dobânzii la facilitatea de depozit de la nivelul actual de 3% la 2% până la sfârșitul anului 2025, cu o probabilitate de aproape 80% pentru o primă reducere de 25 de puncte de bază în următoarele luni. În ceea ce privește perspectivele macroeconomice, respondenții prevăd o creștere moderată a PIB-ului real de 0,2-0,3% trimestrial în 2025, cu riscuri orientate predominant în jos, în special pentru anul 2025 (71,4% dintre respondenți văd riscuri negative). Inflația HICP este așteptată să se stabilizeze treptat la ținta de 2% până la sfârșitul anului 2025, cu riscuri echilibrate pe termen scurt, dar cu o incertitudine crescută pentru perioada 2025-2026. Analiștii estimează o probabilitate de 55,5% ca instrumentul de protecție a transmisiei (TPI) să nu fie activat niciodată, reflectând încrederea în stabilitatea piețelor financiare din zona euro.
SUA: Conform celor mai recente date PMI Flash pentru Statele Unite din decembrie, activitatea economică a înregistrat cea mai puternică creștere din ultimele 33 de luni, cu un indice compozit de 56,6 puncte, în creștere de la 54,9 în noiembrie. Sectorul serviciilor a fost motorul principal al acestei expansiuni, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 38 de luni (58,5 puncte), în timp ce sectorul manufacturier a continuat să se contracte, înregistrând cel mai slab rezultat din ultimii 55 de luni. Optimismul companiilor privind perspectivele pentru următorul an a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani și jumătate, ceea ce s-a reflectat și în piața muncii, unde s-a înregistrat prima creștere a angajărilor din ultimele cinci luni. Cu toate acestea, sectorul manufacturier rămâne sub presiune, raportând o creștere accentuată a costurilor materiilor prime și îngrijorări legate de impactul tarifelor și al inflației. În contrast, sectorul serviciilor a înregistrat o moderare a creșterii costurilor, contribuind la atenuarea presiunilor inflaționiste generale atât la nivelul costurilor totale, cât și al prețurilor de vânzare.
EURUSD: Perechea principală a oscilat luni în jurul nivelului de 1,0500, fără perspectiva unei direcții clare în evoluția sa. Datele PMI din UE au fost mai bune decât se preconiza, dar indică în continuare o contracție în Uniune, în timp ce în SUA doar indicele PMI manufacturier s-a situat sub așteptări. În acest context, presiunea asupra perechii EUR/USD a continuat să persiste, pe fondul cererii pentru dolarul american. Volatilitatea este de așteptat să rămână crescută în așteptarea ședinței de politică monetară a Fed programată pentru miercuri, 18 decembrie.
EURRON și USDRON: Leu își continuă deprecierea la începutul săptămânii. Astfel, în perechea EURRON, cursul oficial anunțat de BNR a fost de 4,9759, în creștere cu +0,0027 RON și înregistrând o variație zilnică de +0,05%. În perechea USDRON, cursul oficial al BNR a ajuns la 4,7430 crescând cu +0,0017 RON față de finalul săptămânii anterioare și înregistrând o variație de +0,04%.
Zona euro: balanța comercială (octombrie), indicele sentimentului economic ZEW (decembrie);
Germania: indicele ZEW al sentimentului economic (decembrie);
SUA: vânzările cu amănuntul(noiembrie); producția industrială (noiembrie); indicele NAHB pentru piața imobiliară.