Akcenta logo

    Știrile dimineții - 15.07.2024

    15.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 8,8% în mai față de aprilie 2024, iar ca serie ajustată a scăzut cu 6,3%. Variația anuală este de -11,1% (serie brută) și -6,5% ca serie ajustată. În primele cinci luni ale anului curent producţia industrială a scăzut cu 1,7% ca serie brută și cu 1,2% ca serie ajustată prin comparație cu perioada similară din 2023. În evoluția lunară, cel mai mare impact l-a avut scăderea industriei prelucrătoare (-9,8%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%). Industria extractivă a crescut cu 0,7%. În ce privește evoluția lunară comparativ cu anul trecut, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,1%), industria prelucrătoare (-11,5%) și industria extractivă (-1,8%).

    Germania: Prețurile cu ridicata din Germania au scăzut în mod neașteptat cu 0,3% în iunie, ratând așteptările privind o creștere de 0,2%, primul declin în patru luni. Prețurile cu ridicata au scăzut cu 0,6% de la an la an în iunie 2024, cu 0,1% mai puțin față de luna anterioară. Cu toate acestea, este a 14-a lună consecutivă de scădere a prețurilor de producție, pe fondul scăderii costurilor pentru produsele chimice (-0,5%), fier, oțel și produse metalice feroase semifinite (-9,7%), animale vii (-5,5%) și calculatoare și echipamente periferice (-5,4%). În schimb, au crescut prețurile la cafea, ceai, cacao și condimente (13,9%), minereuri neferoase, metale neferoase și produse metalice semifinite neferoase (12,7%), deșeuri și resturi (9,7%), zahăr, produse de cofetărie și panificație (5,8%), fructe, legume și cartofi (5,6%) și produse din tutun (5,1%). Totodată, Germania a înregistrat un excedent al contului curent de 18500 de milioane EUR în mai 2024, în scădere de la €25.9 milioane EUR în aprilie a.c.

    SUA: Prețurile de bază ale producătorilor din S.U.A. (excluzând alimentele și energia), au crescut cu 0,4% pe lună în iunie 2024, după o creștere revizuită în creștere de 0,3% în luna precedentă. Cifra a depășit așteptările pieței privind o creștere de doar 0,2%. Pe o bază anuală, inflația de bază la producători s-a accelerat la un maxim de peste un an de 3% în iunie, de la un nivel revizuit în creștere de 2,6% și depășind așteptările de 2,5%. În ce privește prețurile la poarta fabricii, acestea au crescut cu 0,2% de la o lună la alta în iunie 2024 (versus așteptări de +0,1%), după o revizuire în sens ascendent a datelor staționare din mai. Prețurile serviciilor au crescut cu 0,6%, în principal datorită marjelor pentru comerțul cu ridicata al mașinilor și vehiculelor (3,7%). În fine, sentimentul consumatorilor din SUA (Universitatea din Michigan) a scăzut pentru a patra lună consecutiv la 66 în luna iulie, cel mai scăzut nivel din noiembrie, de la 68,2 în iunie și mult sub previziunile de 68,5, arată estimările preliminare. Aproape jumătate dintre consumatori sunt în continuare îngrijorați de prețurile ridicate și de persistența incertitudinii economice, în contextul apropierii alegerilor. Indicatorul condițiilor actuale a scăzut la 64,1 de la 65,9, iar subindicele așteptărilor a scăzut la 67,2 de la 69,6. Între timp, atât așteptările privind inflația pe termen de un an, cât și pe termen de cinci ani au scăzut de la 3% la 2,9%.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală a înregistrat o a treia săptămână consecutivă de câștiguri, încheind vineri cu puțin peste nivelul de 1,0900. Avansul este de 2,3% față de minimul înregistrat la sfârșitul lunii iunie (1,0666), însă săptămâna curentă este plină de date cheie care ar putea influența evoluția pe termen scurt și mediu a perechii. Reuniunea de azi a Eurogrupului este urmată de datele privind vânzările cu amănuntul din Germania și de producția industrială din zona euro pentru luna anterioară. Pe 16 iulie, sunt așteptate rezultatele sondajului BCE privind împrumuturile bancare și sentimentul economic urmărit de sondajul ZEW în Germania și în blocul euro. 17 iulie este data la care este așteptată rata finală a inflației în zona euro, urmate pe 18 iulie de ședința de politică monetară a BCE și de conferința de presă a președintei Ch. Lagarde (18 iulie).

    EURRON și USDRON: Leul începe săptămâna de tranzacționare pe o poziție ușor întărită. În perechea EURRON, leul a câștigat 0,02% față de joia trecută, cursul oficial anunțat vineri de BNR fiind de anunțând un curs oficial de 4,9737 (-0,0012 evoluție zilnică), în timp ce dolarul a pierdut în continuare, ajungând la 4,5689 RON/USDS, cu 0.0184 mai puțin decât joi și -0.40 % variație zilnică.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: producția industrială (mai);

    SUA: discursurile bancherilor centrali (Fed - J.Powell)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube