Akcenta logo

    Știrile dimineții - 1.05.2024

    1. 5. 2024

    Evenimente cheie

    Zona euro: Date pozitive în ultima zi a lunii aprilie când Eurostat a anunțat cifrele cheie pentru primul trimestru din 2024. Economia zonei euro crescut cu 0,3% în T1 2024, înregistrând cea mai rapidă rată de creștere din T3 2022, depășind astfel așteptările pieței (+0,1%).

    Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 2,4% în aprilie 2024 arată estimările preliminare, confirmând așteptările pieței. În ce privește rata anuală a inflației de bază în zona euro, (cu excepția elementelor volatile precum energia, alimentele, alcoolul și tutunul), a scăzut pentru a noua lună consecutiv, la 2,7% în aprilie 2024, de la 2,9% în martie (piața estimase o scădere la 2,6%).

    Rezultatele de ieri oferă o marjă de manevră pentru ca Banca Centrală Europeană să se abțină de la reducerea ratelor într-o măsură mai mare în acest an, în cazul în care presiunile inflaționiste se vor dovedi mai încăpățânate decât se așteptau anterior. Dintre cele mai mari economii ale blocului monetar, atât PIB-ul german, cât și cel francez au crescut cu 0,2%, în timp ce cel al Italiei a crescut cu 0,3%, iar cel al Spaniei cu 0,7%, toate peste estimările pieței.

    România: Soldul conjunctural la finalul lunii aprilie indică o creștere generală a activității economice în toate sectoarele analizate: industria prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul și servicii. Se anticipează că, în același trend, vor crește și prețurile - soldul conjunctural situându-se între +12% (servicii) și +28% (construcții).

    SUA: Datele publicate marți de Departamentul de Muncă al SUA arată un indice al costurilor de ocupare a forței de muncă mai mare decât se aștepta pentru primul trimestru. Indicele a crescut cu 1,2%, având cea mai mare rată de creștere din T1 2023. În același timp, indicele de încredere a consumatorilor Conference Board pentru luna aprilie a scăzut la 97,0, de la 102,1 în martie. Este cea mai scăzută citire din iulie 2022 și sugerează că impulsul economic al SUA ar putea fi în declin. Sentimentul pieței este precaut spre negativ astăzi, în anticiparea deciziei Fed, ceea ce a dus la o scădere în tranzacționare a monedei americane.

    Evoluții din piața valutară

    EURRON - Euro s-a stabilizat la un curs de 4.9759 înaintea vacanței publice prelungite din România (1 mai - 6 mai). Variația față de ziua anterioară este minimală (+0.0001) și se preconizează menținerea trendului până în prima zi de tranzacționare a săptămânii viitoare.

    EURUSD - Perechea principală a pierdut teren pe 30 aprilie, fiind tranzacționată la 1.0718 (-0.0002 variație față de ziua anterioară). Moneda euro ar putea să se întărească în această perioadă, pe fondul datelor pozitive din economie (T1 2024), dar și în considerarea cifrelor sub așteptări din SUA.

    USDRON - Dolarul american încheie cu o nouă scădere luna aprilie, în perechea USDRON. Cursul BNR anunțat pentru 30 aprilie este 4,6361, cu o depreciere de -0.0077 (-0.17%). Per total, dolarul s-a întărit în aprilie, crescând de la 4.6074 (1 apr.) la 4.6361(30 apr.).

    Date și evenimente așteptate

    SUA - Decizia de politică monetară Fed; ISM Manufacturing PMI

    Marea Britanie - S&P Global Manufacturing PMI (Final)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube