Akcenta logo

    Mediul de afaceri din România s-a îmbunătățit în toate sectoarele

    3. 5. 2024

    -       Calendarul macroeconomic al României a fost lipsit de evenimente. I.NS. a publicat evoluția activității economice pentru perioada aprilie-iunie 2024. Astfel, întreprinderile din sectorul manufacturier se așteaptă la o ușoară creștere a producției. Un optimism ușor mai mare a fost înregistrat în rândul firmelor din sectorul construcțiilor și din cel al comerțului cu amănuntul, unde se estimează o creștere mai semnificativă a activității pentru perioada de până la sfârșitul lunii iunie, precum și o creștere a numărului de angajați. În același timp, însă, se așteaptă și o creștere a prețurilor în toate sectoarele.

    -       Dintre statisticile macroeconomice din zona euro și din SUA din această săptămână, ședința de miercuri a Rezervei Federale a SUA (Fed) a fost deosebit de importantă, în timp ce estimările preliminare ale prețurilor de consum și ale economiei din zona euro au fost, de asemenea, demne de atenție, la fel ca și raportul ADP și sondajul ISM privind sectorul manufacturier din SUA. Așa cum era de așteptat, Fed a lăsat ratele neschimbate, rata cheie rămânând în intervalul 5,25 % - 5,50 %. Inflația din SUA a surprins în sens ascendent de la începutul anului, fapt care s-a reflectat în raportul publicat după ședința Fed, unde a apărut o nouă frază despre lipsa de progrese în ceea ce privește încetinirea inflației spre 2 %. O reducere a dobânzii în iunie este, așadar, foarte puțin probabilă în acest moment. Prețurile de consum din aprilie în zona euro au crescut cu +0,6 % m/m și +2,4 % a/an, astfel că inflația ridicată continuă să se retragă, deși mai lent la nivelul de bază. PIB-ul din zona euro a crescut mai rapid decât se estima în primul trimestru (+0,3 % t/t față de estimarea de +0,1 % t/t, +0,4 % an/an față de estimarea de +0,2 % an/an). Datele raportului ADP din aprilie din SUA au depășit așteptările pieței, cu 192.000 de locuri de muncă create (175.000 estimate). Pe de altă parte, sondajul PMI din aprilie a dezamăgit, indicele din sectorul manufacturier scăzând la 49,2 puncte, mult sub așteptările pieței (50,0 puncte).

    -       Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,975 - 4,978 RON/EUR. 

    -          Inițial, RON a slăbit în raport cu dolarul american peste nivelul de 4,67 RON/USD, dar a șters pierderile și a terminat joi după-amiază ușor peste nivelul de 4,65 RON/USD.

    Prognoza FX


    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube