Akcenta logo

    Înmatriculările de mașini în România au crescut semnificativ în aprilie

    24.05.2024

    Image

    -       Calendarul macroeconomic al României a fost aproape gol săptămâna trecută. De remarcat a fost creșterea semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în aprilie, cu aproape 35 % an/an (45 % m/m). Astfel, după un declin oarecum îngrijorător în martie (-19 % m/m, -25 % an/an), a venit o revenire majoră. Creșterea numărului de înmatriculări ar putea fi un semn de redresare economică sau de schimbare a comportamentului consumatorilor. Întrebarea va fi acum dacă această tendință va continua în lunile următoare.  Institutul Român de Statistică a publicat date privind evoluția pieței muncii din România în primul trimestru al acestui an. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la 35 de mii față de trimestrul patru al anului trecut, dar a scăzut cu 12 mii de locuri de muncă față de anul trecut.

    -       Noile cereri săptămânale noi de ajutor de șomaj din SUA (215k) au fost din nou mai mici decât cele de acum o săptămână (223k) și nu au îndeplinit așteptările pieței (220k). Cu toate acestea, media pe patru săptămâni a crescut la aproape 220k. Piața locală a forței de muncă rămâne puternică. Deși creșterea numărului de locuri de muncă încetinește, rata concedierilor rămâne foarte scăzută. Datele PMI din luna mai din SUA au reprezentat o surpriză plăcută, indicele compozit crescând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022 (54,4 pct.), în principal datorită unei îmbunătățiri semnificative în sectorul serviciilor (de la 51,3 pct. la 54,8 pct.). Aceasta este cea mai puternică creștere din ultimul an, ceea ce arată rezistența economiei americane. Cu toate acestea, Fed rămâne precaută (a se vedea comentariile unor membri, de exemplu Waller - vom susține o reducere a dobânzii dacă datele privind inflația sunt favorabile timp de mai multe luni, situația s-ar schimba dacă ar exista o relaxare semnificativă pe piața muncii). Potrivit șefului BCE, Ch. Lagarde, inflația în zona euro a intrat sub control. Prima reducere a ratei dobânzii în iunie este practic o certitudine. Indicele PMI agregat al zonei euro (52,3 pct.) se află la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Ritmul de creștere a activității din sectorul serviciilor continuă să se accelereze, iar sectorul manufacturier dă semne de redresare iminentă.

    -       Pe principala pereche valutară, dolarul s-a descurcat bine. În timp ce luni dimineață se tranzacționa la 1,088 USD/EUR, joi,euro a încheiat la 1,083 USD/EUR.

    -       Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -       RON nu a avut o evoluție bună pe perechea valutară cu USD. Dacă luni dimineață încă se tranzacționa la 4,57 RON/USD, joi după-amiază RON a încheiat la 4,60 RON/USD. Acesta a renunțat la o parte din câștigurile din săptămâna precedentă.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube