Inflația de consum din România surprinde cu o încetinire semnificativă

    14.06.2024

    Image

    -       Inflația de consum din luna mai a încetinit mai mult decât se aștepta (5,1 % an/an față de estimarea de 5,4 % an/an). Astfel, aceasta se află la cel mai scăzut nivel din iulie 2021. Prețurile alimentelor au contribuit pozitiv, crescând cu doar 1,2 % an/an - cel mai scăzut nivel din aprilie 2021 (o reducere semnificativă față de luna mai a anului trecut, când inflația alimentelor a ajuns la 18,8 % an/an). Prețurile la energie (din cauza controalelor guvernamentale asupra prețurilor), au avut cel mai mare impact asupra reducerii inflației. Inflația de bază a încetinit la 6,3 % an/an în luna mai. Datele menționate mai sus sporesc probabilitatea unei prime reduceri a dobânzii la ședința din iulie a Băncii Naționale a României (BNR) (dobânda principală este de 7,0 % din ianuarie 2023).

    -       Rezerva Federală a SUA (Fed) a lăsat ratele neschimbate, așa cum era de așteptat, rata cheie rămânând în intervalul 5,25 %-5,50 %. Aceasta a recunoscut ușoarele progrese înregistrate în ceea ce privește încetinirea inflației către ținta de 2%, dar noua proiecție prevede mai puține reduceri de rate (în martie, Fed a proiectat trei reduceri de un sfert de punct procentual în acest an). Conform noii proiecții (așa-numitul "dot-plot"), membrii Fed prevăd doar o singură reducere de 25 de puncte de bază în acest an; sunt necesare mai multe dovezi că inflația este într-adevăr în scădere. Pentru anul viitor, așadar, perspectiva mediană a bancherilor prevede patru reduceri (100 de puncte de bază în total). Inflația de consum din luna mai din SUA a surprins prin stagnarea de la o lună la alta (estimare de piață +0,1 % m/m) și prin încetinirea de la un an la altul la 3,3 % (estimare de piață +3,4 % a/an). Inflația de bază a fost, de asemenea, mai mică decât se aștepta (+0,2 % m/m față de estimarea pieței de +0,3 % m/m, +3,4 % a/an față de estimarea pieței de +3,5 % a/an). Cifrele privind piața muncii din SUA au fost, de asemenea, demne de atenție. Numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj a crescut la 242k (estimare de piață +225k). Aceasta este cea mai mare cifră din luna august a anului trecut. Astfel, datele indică o răcire treptată a pieței forței de muncă, însă va conta foarte mult și evoluția ulterioară a inflației. De asemenea, au fost publicate prețurile industriale din luna mai din SUA, care au surprins prin cifre mai mici decât se așteptau (-0,2 % m/m față de estimarea de +0,1 % m/m; +2,2 % an/an față de estimarea de +2,5 % an/an).

    -       Principala pereche valutară s-a tranzacționat în intervalul USD/EUR 1,072 - 1,085. Joi după-amiază, euro a încheiat la USD/EUR 1,077.

    -       Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,97 - 4,98 RON/EUR. 

    -       Față de dolar, RON s-a situat în intervalul 4,59 - 4,64 RON/USD. Joi, RON a încheiat la 4,62 RON/USD. 

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube