Akcenta logo

    Inflația de consum din România scade sub 5% pentru prima dată în ultimii trei ani

    12.07.2024

    Image

    -       Inflația de consum din România a încetinit la 4,9 % an/an în iunie, de la 5,1 % an/an în mai, în linie cu așteptările pieței. Ea se află astfel la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Creșterea prețurilor s-a temperat pentru alimente, produse nealimentare și servicii. Economia României a crescut cu 0,5 % an/an în T1, conform datelor finale. Deși a existat o revizuire în creștere de la 0,1 % an/an, aceasta este o scădere semnificativă față de creșterea de 3% an/an din T4 2023. Pe o bază anualizată, produsul intern brut (PIB) a crescut apoi cu 0,7 % pe o bază ajustată, revenind de la o scădere revizuită de 0,5% în trimestrul precedent. De la an la an, PIB a crescut pentru a 12-a lună consecutiv, deși această creștere este cea mai moderată de până acum din cauza contribuției negative a comerțului exterior al României (exporturile au scăzut cu 3,4%, iar importurile au crescut cu 1,6 %). Cheltuielile publice au scăzut și ele (-7,9 %), în timp ce consumul gospodăriilor (+3,4 %) și formarea brută de capital fix (+7,1 %) au crescut.

    -       Datele de pe piața americană au fost deosebit de notabile în această săptămână. Inflația de consum din iunie din SUA a surprins în sens negativ. În timp ce piața estimase o încetinire la 3,1 % y/y (de la 3,3 % în mai) și o creștere de 0,1 % m/m, inflația IPC a încetinit la 3,0% y/y (minim anual), scăzând m/m pentru prima dată din mai 2020 (cu 0,1%). Inflația de bază a încetinit, de asemenea, deși era de așteptat să stagneze (0,1 % m/m și 3,3 % y/y). Încetinirea peste așteptări a inflației din SUA crește probabilitatea unei reduceri a ratei dobânzii încă de la reuniunea Fed din septembrie.

    -       Principala pereche valutară s-a tranzacționat într-o bandă mai îngustă de 1,081 - 1,085 USD/EUR în prima jumătate a săptămânii. Un impuls mai semnificativ pentru mișcarea eurodolarului a venit abia joi, când a fost publicată inflația de consum din iunie în SUA. După publicarea acestor date, euro s-a întărit spre nivelul de 1,090 USD/EUR, devenind astfel cel mai puternic de la începutul lunii iunie.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -       RON s-a descurcat bine pe perechea valutară cu USD. S-a întărit pentru scurt timp până aproape de nivelul de 4,56 RON/USD, iar apoi a închis la 4,57 RON/USD joi după-amiază. Se situează la maximele sale de peste o lună.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube