România: În luna septembrie 2024 volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut față de luna august 2024, ca serie brută cu 2,7%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 0,9%. În evoluția anuală, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 10,3%, cât şi ca serie ajustată cu 10,7%. În primele 10 luni ale anului curent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută cu 8,4%, cât şi ca serie ajustată, cu 7,7%.
Cehia: Banca Națională a Cehiei a redus dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, până la 4% în noiembrie 2024, în conformitate cu așteptările pieței. Comerțul cu amănuntul a crescut cu 5,6% în ritm anual în septembrie 2024, accelerând de la o creștere revizuită în scădere de 5% în luna de referință și depășind ușor previziunile de creștere de 5,5%.
Germania: Excedentul comercial al Germaniei a scăzut la 17 miliarde EUR în septembrie 2024, de la un nivel revizuit în scădere de 21,4 miliarde EUR în august, mai mic decât previziunile de 20,9 miliarde EUR. Exporturile au scăzut cu 1,7%, până la un minim al ultimelor trei luni, în timp ce importurile din UE au crescut cu 1,6%, iar achizițiile din afara UE au crescut cu 2,6%, în special din China (5,6%) și Rusia (20,1%). Pe de altă parte, producția industrială germană a scăzut cu 2,5% de la o lună la alta în septembrie 2024, depășind scăderea așteptată de 1% și după o creștere de 2,9% în perioada anterioară.
Zona euro: Vânzările cu amănuntul în zona euro au crescut cu 0,50 % în septembrie 2024 față de luna precedentă, în timp ce în evoluția de la an la an acestea au crescut cu 2,90% în septembrie 2024 față de aceeași lună din 2023.
SUA: Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat o nouă scădere a ratei dobânzilor cheie, cu 25 de puncte de bază. Astfel, intervalul țintă al Fed Funds a fost adus la un interval de 4,50%-4,75%. Decizia mult așteptată a Fed se aliniază așteptărilor pieței și sugerează că Fed continuă să fie focusată pe atingerea unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă și a unei rate a inflației de 2% pe termen lung. Numărul cererilor noi de șomaj depuse în săptămâna încheiată pe 2 noiembrie a crescut ușor cu 3 000 față de săptămâna precedentă, ajungând la 221 000 în ultima săptămână din octombrie, în conformitate cu așteptările pieței. Cu toate acestea, piața muncii din SUA indică un anumit grad de reziliență, numărul cererilor situându-se mult sub media de la începutul lunii octombrie.
EURUSD: În perechea principală, Euro a reușit să recupereze din pierderi, joi, ajungând la un interval de tranzacționare de 1,080 USD/EUR. Reacția dolarului a fost minimală odată cu anunțarea deciziei Fed de reducere a ratelor dobânzilor cheie, însă președintele Fed, Powell, nu a oferit niciun indiciu cu privire la următoarele decizii. Considerăm că în ce privește evoluțiile monetare a politicii, există doar o foarte mare incertitudine. Este de așteptat ca Fed să întrerupă reducerile de rate anul viitor și să mențină dobânda cheie peste 4% în cea mai mare parte a anului (din cauza creșterii inflației, a politicii fiscale expansioniste și a tarifelor).
EURRON și USDRON: Mișcări minimale ale Leului în cele două perechi de referință pentru piața națională. În perechea EURRON variația zilnică a fost de doar +0,0002, până la un curs oficial de 4,9757 RON/EUR, în timp ce în perechea USDRON, cursul oficial a fost stabilit la 4,6271, cu -0,0004 mai puțin decât în ziua anterioară.
Cehia: Rata șomajului (octombrie);
SUA: Sentimentul consumatorilor Michigan (octombrie); discursurile bancherilor centrali (Fed) - Bowman.