Știrile dimineții - 7.10.2024

    07.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Banca Națională a României a decis menținerea ratelor dobânzilor cheie la nivelul de septembrie, în ședința care a avut loc vineri, 4 octombrie. Astfel, se păstrează rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, respectiv rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an. Se mențin totodată la același nivel ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

    Germania: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 7% față de anul precedent, până la 208 848 în septembrie 2024, după o scădere de 27,8% în august.

    SUA: Raportul NPF din septembrie a surprins pozitiv, 254 000 de locuri de muncă fiind adăugate de economia americană luna trecută. Cifra depășește considerabil citirea din august și este cu peste 50% mai mare față de estimarea pieței care se aștepta la aproximativ 140 000 locuri de muncă noi. Este cea mai puternică creștere a numărului de locuri de muncă din ultimele șase luni. În plus, rata șomajului a scăzut la 4,1 %, față de 4,2 % anterior, consolidând mai mult imaginea de ansamblu a pieței muncii din SUA. Președintele Fed Chicago, A. Goolsbee, a declarat vineri că ultimul raport privind piața forței de muncă i se pare „superb” și a precizat că alte rapoarte de acest gen îi vor spori încrederea în faptul că economia SUA a ajuns la ocuparea integrală a forței de muncă, cu o inflație scăzută. Goolsbee a mai adăugat și că „o mare majoritate a factorilor de decizie ai Fed consideră că ratele vor scădea mult în următorul an-18 luni”.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Dolarul este câștigătorul evident al săptămânii care s-a încheiat vineri, 4 octombrie. După raportul NFP, perechea EUR/USD a ajuns în zona unor noi minime în apropiere de 1,0950. Analiștii sunt de părere că urmează o posibilă redresare pe termen scurt a dolarului, după trendul descendent anterior.

    EURRON și USDRON: Leul a încheiat pe pierdere săptămâna, perechea EURRON fiind tranzacționată la cursul oficial de 4,9763 (+0,0003 și +0,01% variație zilnică). Câștigurile monedei americane din piața globală se resimt și în cursul național, BNR anunțând o valoare de tranzacționare de 4,5135 RON/USD, în creștere cu 0,0050 și 0,11% în variația zilnică.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Vânzările cu amănuntul (august); ședința Eurogroup;

    SUA: Discursurile bancherilor centrali (Fed) - Bowman, Kashkari;

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube