Știrile dimineții - 5.12.2024

    05.12.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 3,18% în trimestrul III comparativ cu trimestrul II din 2024, arată cifrele INS. În evoluția anuală, creșterea trimestrială a costului orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a fost de 17,12%.

    Polonia: Banca Națională a Poloniei a menținut rata dobânzii de referință neschimbată la 5,75% în decembrie, marcând a 13-a reuniune consecutivă fără modificări, în conformitate cu așteptările. Ratele Lombard și de depozit au rămas, de asemenea, stabile la 6,25% și, respectiv, 5,25%.

    Germania: PMI compozit a fost revizuit ușor în scădere la 47,2 în noiembrie 2024 de la citirea estimată de 47,3, comparativ cu 48,6 în octombrie. Este cea mai mare contracție a activității din sectorul privat din februarie a.c., în condițiile în care sectorul serviciilor a intrat în teritoriul negativ pentru prima dată în nouă luni (49.3 față de 51.6), iar industria prelucrătoare a continuat să scadă păstrându-se citirea din luna anterioară (43). PMI pentru servicii a scăzut la 49,3 în noiembrie 2024, de la 51,6 în octombrie, revizuit în scădere față de estimarea inițială de 49,4, confirmând prima contracție a activității de afaceri din ultimele nouă luni. Scăderea a fost determinată de condițiile mai slabe ale cererii, rapoartele privind incertitudinea politică și economică determinând clienții să reducă cheltuielile. Comenzile noi au scăzut pentru a treia lună consecutiv, iar cererea internațională a continuat să scadă, deși într-un ritm mai lent. În perspectivă, așteptările de creștere ale furnizorilor de servicii pentru următoarele 12 luni au scăzut ușor din cauza incertitudinii continue. În noiembrie 2024, înmatriculările de autoturisme noi în Germania au scăzut cu 0,5% în ritm anual, până la 244.544, după o creștere de 6% în octombrie.

    Zona euro: PMI compozit a fost revizuit ușor în creștere la 48,3 în noiembrie 2024 de la un preliminar de 48,1, comparativ cu 50 în octombrie. Cu toate acestea, citirea arată contracția activității sectorului privat în cel mai rapid ritm din ianuarie. Sectorul serviciilor s-a contractat pentru prima dată în zece luni (49,5 față de 51,6), iar declinul industriei prelucrătoare s-a accentuat (45,2 față de 46). Ocuparea forței de muncă a continuat să scadă, în timp ce încrederea întreprinderilor a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Între timp, ratele inflației costurilor de producție și ale prețurilor de producție au crescut la niveluri maxime din ultimele trei luni. PMI pentru servicii a fost revizuit în creștere la 49,5 în noiembrie 2024 de la 49,2 în estimarea inițială. Totuși, aceasta a marcat prima scădere a producției din sectorul serviciilor pentru prima dată din ianuarie. În ceea ce privește prețurile, cele mai recente date ale sondajului au arătat o creștere a presiunilor, deoarece atât costurile de intrare, cât și costurile de producție au crescut într-un ritm mai rapid decât în luna precedentă. Prețurile de producție în zona euro au scăzut cu 3,20 % în octombrie 2024 față de aceeași lună a anului precedent.

    SUA: Indicele PMI compozit S&P Global a urcat la 54,9 în noiembrie, un maxim al ultimelor 31 de luni, în creștere față de 54,1 în octombrie, însă sub estimarea inițială (55,3). Se arată astfel o creștere lunară puternică a producției globale, determinată în principal de sectorul serviciilor (PMI la 56,1), în timp ce producția industrială a continuat să scadă (PMI la 49,7). PMI pentru servicii a fost revizuit în scădere la 56.1 în noiembrie 2024 de la un preliminar de 57, rămânând totuși peste valoarea din octombrie (55). Este cea mai mare creștere în sectorul serviciilor din martie 2022, deoarece atât activitatea de afaceri, cât și comenzile noi s-au accelerat. Deși costurile factorilor de producție au continuat să crească brusc, ritmul inflației a scăzut, iar prețurile de producție au crescut în cel mai lent ritm din ultimii patru ani și jumătate. În plus, companiile au rămas optimiste în ceea ce privește creșterea activității în anul următor. PMI ISM pentru servicii a scăzut la 52,1 în noiembrie 2024 de la 56 în octombrie și mult sub previziunile de 55,5. Citirea a indicat cea mai lentă creștere în sectorul serviciilor din ultimele trei luni, determinată de o scădere a activității de afaceri (53,7 față de 57,2), a comenzilor noi (53,7 față de 57,4), a ocupării forței de muncă (51,5 față de 53) și a livrărilor furnizorilor (49,5 față de 56,4, indicând o performanță mai rapidă). Comenzile noi pentru produse fabricate în SUA au crescut cu 0,2% față de luna precedentă, la 586,7 miliarde de dolari în octombrie 2024, în conformitate cu așteptările pieței, după două scăderi lunare consecutive. Aceasta a urmat unei scăderi de 0,2% în septembrie. Stocurile de țiței raportate de EIA au scăzut cu 5,073 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 noiembrie 2024, cea mai mare scădere din ultimele cinci luni și peste așteptările pieței, în timp ce stocurile de țiței raportate în buletinul săptămânal al API au crescut cu 1,232 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 noiembrie 2024, după o scădere de 5,935 milioane de barili în săptămâna precedentă.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea EURUSD a rămas stabilă în cursul zilei de miercuri, în ciuda datelor mai puțin pozitive din teritoriul european, sub influența declarațiilor prudente ale președintelui Fed, J. Powell. Acesta a declarat că „economia SUA se află într-o formă foarte bună și nu există niciun motiv pentru ca acest lucru să nu continue ... riscurile de scădere par să fie mai mici pe piața muncii, creșterea este cu siguranță mai puternică decât am crezut, iar inflația a venit puțin mai mare”, completând însă că „vestea bună este că ne putem permite să fim puțin mai prudenți în timp ce încercăm să găsim neutralitatea.”. În același timp, Ch. Lagarde, președinta BCE, a raportat o creștere a inflației la 2,3% în noiembrie față de 2,0% în octombrie, cu o inflație de bază stabilă la 2,7%. După trei reduceri consecutive ale ratei dobânzii în 2024, rata facilității de depozit a BCE se situează acum la 3,25%, reflectând o abordare prudentă în politica monetară. "Informațiile disponibile la întâlnirea noastră din octombrie au confirmat că procesul dezinflaționist este pe drumul cel bun," a declarat Lagarde în fața Parlamentului European. În timp ce inflația este așteptată să crească temporar în ultimul trimestru al anului 2024, BCE anticipează o scădere spre țintă în cursul anului următor. Președinta BCE a subliniat că banca centrală își menține abordarea "dependentă de date și reuniune cu reuniune", fără a se angaja la o traiectorie specifică a ratelor.

    EURRON și USDRON: Nicio modificare în perechea EURRON în cursul zilei de miercuri, cursul oficial stagnând la valoarea din ziua anterioară - 4,9770. Această stagnare ar putea să se schimbe într-o tendință de creștere, luând în considerare informațiile din piață potrivit cărora BNR a trebuit să intervină prin vânzarea din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul psihologic de 5 lei. În perechea USDRON însă, leul continuă să slăbească. Variația zilnică a perechii a fost de +0,0085 RON, respectiv o creștere procentuală de +0,18% până la valoarea de 4,7393 RON/USD. 

    Date și evenimente așteptate

    România: vânzări cu amănuntul(octombrie);

    Germania: comenzi industriale (octombrie);

    Zona euro: vânzări cu amănuntul(octombrie);

    SUA: balanța comercială (octombrie); cereri inițiale de șomaj (30/11); discursurile bancherilor centrali (Fed) - Barkin.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube