Știrile dimineții - 4.11.2024

    04.11.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Sectorul manufacturier românesc a intrat în ultimul trimestru al anului blocat în teritoriul contracției. BCR PMI a fost stabilit la 48,1 față de 47,3 din luna anterioară. Deși condițiile de operare au rămas dificile, declinul producției și al comenzilor noi a fost mai lent decât în septembrie. În același timp, firmele au continuat să facă reduceri de personal, dar numai într-un ritm marginal. În pofida reducerii achizițiilor de materii prime, presiunile asupra costurilor au crescut în octombrie la un nivel superior mediei seriei. Totuși, cel puțin o parte din această povară a fost transferată clienților, prin creșterea prețurilor de vânzare. Resursele de energie totale disponibile în anul 2023 au înregistrat o scădere față de cele din anul 2022; comparativ cu anul precedent, producția de energie primară a scăzut cu 1,5%, importurile de resurse energetice au scăzut cu 5,5%, consumul intern brut de energie a scăzut cu 3,5% și consumul final energetic a înregistrat o scădere de 3,2%. La încheierea lunii octombrie 2024, Banca Națională a României înregistra rezerve valutare în valoare de 62.841 milioane euro, marcând o diminuare față de nivelul de 65.778 milioane euro raportat la sfârșitul lunii septembrie 2024. Rezerva de aur s-a menținut constantă la 103,6 tone, fiind evaluată la 8.520 milioane euro conform cotațiilor internaționale actuale. Cumulat, rezervele internaționale ale României, însumând componenta valutară și cea aurifieră, au atins nivelul de 71.361 milioane euro la 31 octombrie 2024, comparativ cu 73.663 milioane euro la finele lunii precedente. Pentru luna noiembrie 2024, serviciul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, este estimat la aproximativ 649 milioane euro.

    Cehia: PMI S&P Global pentru industria prelucrătoare din Republica Cehă a crescut la 47,2 în octombrie 2024, față de 46 în septembrie și peste previziunile de 46,5. Este a 29-a lună consecutivă de contracție, deși la cel mai scăzut nivel din iunie 2022.

    SUA: Potrivit raportul NFP publicat vineri, 1 noiembrie, economia americană a generat doar 12.000 de noi locuri de muncă în octombrie - o cifră ce pare firavă în comparație cu cele 223.000 de poziții înregistrate în septembrie (după o revizuire în jos) și mult sub așteptările analiștilor care prevesteau 113.000 de noi angajări. În ce privește șomajul, rata s-a menținut la 4,1% în octombrie 2024, rămânând neschimbată față de minimul ultimelor trei luni și în concordanță cu previziunile pieței. Numărul șomerilor a rămas aproximativ neschimbat (7 mil.). Indicele PMI al industriei prelucrătoare calculat de S&P Global a fost revizuit în creștere la 48,5 în octombrie 2024, față de estimarea preliminară de 47,8 și după ce atinsese în septembrie cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, de 47,3. Deși sectorul manufacturier american continuă să plutească în ape contracționiste, se întrezăresc totuși câteva semne timide de ameliorare a declinului. În contrast, indicele ISM pentru sectorul manufacturier a surprins prin căderea neașteptată la 46,5 în octombrie 2024, coborând de la 47,2 în septembrie și situându-se sub previziunile de 47,6 ale experților. Această valoare marchează nu doar o nouă contracție în sectorul producției, ci și cel mai sever declin înregistrat din iulie 2023, într-un context în care cererea continuă să rămână anemică, producția este în scădere, iar condițiile de pe piața materiilor prime rămân încă permisive.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea și-a pierdut tracțiunea din prima parte a zilei, rămânând în jurul valorii de 1,0850 în sesiunea de vineri. Datele mult sub așteptări ale raportului NFP au ratat cu mult așteptările pieței, însă impactul nu a fost major asupra monedei americane. Piața se așteaptă acum la o scădere de doar 25 de puncte de bază din partea Fed în timp ce, peste ocean, noile reduceri ale ratelor sunt disputate de membrii BCE. Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor, a avertizat că BCE ar trebui să evite reducerea prea prudentă a ratelor dobânzilor, pentru că această abordare ar putea determina scăderea excesivă a inflației. În cadrul unei conferințe bancare la Roma, Panetta a adăugat că condițiile monetare din zona euro rămân restrictive și a sugerat că ar putea fi necesară o relaxare suplimentară. Firește, întreaga piață este concentrată în această săptămână pe alegerile din SUA al căror rezultat va avea un impact garantat în perechea de referință.

    EURRON și USDRON: Pe final de săptămână leul a avut variații neglijabile în perechea cu Euro, cursul oficial fiind stabilit la 4,9747 (+0,0002 față de ziua anterioară). În perechea USDRON, trendul redevine favorabil dolarului care a crescut vineri la 4,5814 RON/USD - cu +0,0057 și +0,12% variație zilnică.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: Înmatriculări de vehicule noi (octombrie);

    Zona euro: PMI HCOB industria prelucrătoare (date finale, octombrie);

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube