Știrile dimineții - 4.10.2024

    04.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Germania: PMI compozit HCOB pentru luna septembrie a fost revizuit ușor în creștere la 47,5, de la nivelul preliminar de 47,2. Contracția sectorului privat continuă într-o măsură mai mică față de cea din sectorul industrial. Astfel, PMI în sectorul serviciilor a fost de 50,6 față de 51,2, iar în sectorul producției manufacturiere a fost de 40,6 față de 42,4, cel mai mare declin din ultimul an.

    Zona euro: PMI compozit HCOB a fost revizuit în creștere la 49,6 în septembrie 2024 (vs 48,9 citire preliminară) în scădere de la 51 în august. Activitatea totală de afaceri înregistrează astfel o primă scădere din februarie și până în prezent. Serviciile au încetinit (51,4 față de 52,9), iar contracția industriei prelucrătoare s-a accentuat (45 față de 45,8). Încrederea întreprinderilor a scăzut, de asemenea, iar trei dintre marile economii din zona euro - Germania, Franța și Italia - au înregistrat contracții simultan pentru prima dată în 2024 până în prezent. Prețurile de producție din zona euro au crescut cu 0,6% de la o lună la alta în august 2024, după o creștere de 0,7% în iulie, revizuită în scădere, și mult peste previziunile pieței privind o creștere de 0,3%. De la an la an, prețurile de producție din zona euro au scăzut cu 2,3%, după o scădere de 2,2% revizuită în scădere și în comparație cu previziunile privind o scădere de 2,4%.

    SUA: PMI compozit S&P Global a fost revizuit în scădere la 54 în septembrie 2024 de la un nivel preliminar de 54,4, comparativ cu 54,6 în august, dar a continuat să indice o creștere robustă în sectorul privat din SUA. PMI în servicii a fost revizuit în scădere la 55,2 în septembrie 2024 de la un nivel preliminar de 55,4. PMI în servicii comunicat de ISM a crescut la 54,9 în septembrie 2024 de la 51,5 în august, depășind considerabil previziunile de 51,7. Este cea mai solidă creștere în sectorul serviciilor din februarie 2023. În ciuda previziunilor de stagnare, comenzile noi de produse manufacturate din SUA au scăzut cu 0,2% față de luna precedentă, reducând creșterea de 4,9% din luna precedentă, revizuită în scădere.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Ziua de joi a surprins perechea principală într-un nivel de tranzacționare puțin peste 1,10 USD/EUR. Ziua de azi este importantă pentru dolar datorită statisticilor noi din piața muncii din SUA aferente lunii septembrie (rata șomajului și crearea de locuri de muncă NFP). Este de așteptat ca rezultate mai slabe în acești indicatori să ducă la slăbirea dolarului, în timp ce rezultate mai bune decât cele previzionate vor susține întărirea dolarului.

    EURRON și USDRON: Leul se apropie de finalul săptămânii fără variații majore. În evoluția zilnică, perechea EURRON a scăzut la 4,9763 (-0,0001 față de ziua precedentă), în timp ce USDRON a continuat să recupereze din pierderi situându-se, la cursul oficial, la nivelul de 4,5085 (+0,0050 în variația zilnică). Perechile de referință pentru RON ar mai putea fi influențate pe final de săptămână și de ședința de politică monetară a BNR, programată pentru vineri, 4 octombrie.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: PMI pentru construcții (septembrie), discursurile bancherilor centrali (BCE) - Guindos;

    SUA: Rata șomajului și crearea de locuri de muncă NFP (septembrie), Câștigul salarial mediu pe oră (septembrie), Discursurile bancherilor centrali (Fed) - William;

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube