Știrile dimineții - 3.10.2024

    03.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Preţurile producției industriale au scăzut în august cu 1,1% faţă de luna iulie 2024, în timp ce, în bază anuală au crescut cu 2,7%, arată statisticile INS. Rata șomajului BIM a fost de 5,5% în luna august 2024, ajustată sezonier, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna iulie 2024, arată datele INS. În continuare, rata șomajului la bărbați rămâne mai mare în rândul angajaților bărbați (+0,7%).

    Zona euro: Rata șomajului nu s-a schimbat în august față de iulie a.c., rămânând la 6,4%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată și în conformitate cu așteptările pieței. Cifrele confirmă că piața muncii este rezilientă și nu a fost afectată de politica monetară restrictivă a BCE.

    SUA: Companiile private din SUA au adăugat 143 000 de angajați pe statele lor de plată în septembrie 2024. Cifra depășește considerabil așteptările pieței care prognoza o creștere de 120 000 și indică cel mai mare avans din ultimele trei luni. De asemenea, cifrele lunii august au fost revizuite în creștere, la 103 000. Stocurile de țiței au crescut cu 3,889 milioane de barili în săptămâna încheiată la 27 septembrie 2024, în linie cu estimările pieței, arată datele EIA.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Dolarul se menține pe trendul ascendent după cifrele peste așteptări venite din piața muncii din SUA. Perechea s-a tranzacționat ieri la valoarea de 1,107, iar moneda comunitară nu a primit suficient suport din datele privind șomajul în zona euro. Mai mult, L. de Guindos, vice președintele BCE, a declarat la o conferință susținută miercuri că se așteaptă „ca redresarea să se consolideze în timp, deoarece creșterea veniturilor reale și atenuarea treptată a efectelor politicii monetare restrictive ar trebui să sprijine consumul și investițiile”.

    EURRON și USDRON: O nouă zi de declin pentru leul românesc în perechile de referință. Ca de obicei, variația este minimală în perechea EURRON (curs oficial BNR 4,9764, +0,0006 și +0,01% față de ziua anterioară), dar este mai pregnantă în perechea USDRON unde cursul oficial a fost stabilit de BNR la 4,4952 (+0,0095 și +0,21% variație zilnică).

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: prețurile producție industriale (august, date finale); PMI HCOB compozit (date finale, septembrie); PMI HCOB Servicii (date finale, septembrie);

    Germania: PMI HCOB compozit (date finale, septembrie); PMI HCOB servicii (date finale, septembrie);

    SUA: cereri inițiale de șomaj (28/09); PMI S&P Global compozit (septembrie, date finale); PMI S&P Global Servicii (septembrie, date finale); PMI ISM servicii (septembrie); Comenzi industriale (septembrie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube