Polonia: PIB-ul a crescut cu 3,2% în ritm anual în al patrulea trimestru al anului 2024, în linie cu estimările anterioare, accelerând de la o creștere de 2,7% în perioada precedentă de trei luni. Ajustat sezonier, PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,3% în T4 2024, accelerând de la o creștere revizuită în sus de 0,1% în perioada anterioară de trei luni.
Zona euro: Indicatorul sentimentului economic a crescut la 96,3 în februarie 2025, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, comparativ cu o valoare revizuită în sus de 95,3 în ianuarie și ușor peste previziunile de 96. Pesimismul s-a atenuat în rândul producătorilor de bunuri industriale (-11,4 față de -12,7 în ianuarie), pe fondul unei îmbunătățiri a așteptărilor privind producția, evaluărilor nivelului actual al comenzilor și stocurilor de produse finite. Consumatorii au fost, de asemenea, ușor mai puțin pesimiști (-13,6 față de -14,2). În schimb, încrederea furnizorilor de servicii a scăzut (6,2 față de 6,7) din cauza așteptărilor mai slabe privind cererea, iar pesimismul în sectorul de retail a rămas neschimbat (-5,3 față de -5,3). Masa monetară M3 a crescut cu 3,6% în ritm anual, situându-se sub așteptări (+3,8%). Minuta reuniunii BCE din ianuarie arată că „membrii au fost de acord că procesul de dezinflație era bine conturat”, „(dar) existau unele dovezi care sugerau o schimbare a balanței riscurilor către creștere din decembrie.” În prezent, piața anticipează o nouă reducere a ratelor dobânzilor cheie la ședința din martie, cu maximum 25 de puncte de bază și încă alte două reduceri în cursul anului, ceea ce ar aduce rata de referință la 2% până la sfârșitul lui 2025. Deși BCE nu a făcut un angajament explicit privind reduceri suplimentare ale dobânzilor, a menționat că rata actuală încă restricționează creșterea și că o trecere către un cadru mai neutru este posibilă dacă inflația rămâne sub control.
SUA: PIB-ul a crescut cu 2,3% anualizat în T4, cel mai lent ritm din ultimele trei trimestre, în scădere de la 3,1% în T3, dar în linie cu estimarea preliminară. Consumul personal a rămas principalul motor al creșterii, avansând cu 4,2%, cel mai mult din T1 2023. Raportul a arătat, de asemenea, că indicatorul preferat de inflație al Fed, indicele core PCE, a crescut cu 2,7%, peste estimarea inițială de 2,5%, fiind alimentat în principal de costurile serviciilor. Comenzile noi de bunuri durabile au crescut cu 3,1% de la o lună la alta, ajungând la 282,3 mld. USD în ianuarie 2025, cel mai mult din ultimele șase luni și peste așteptările pieței de o creștere de 2%. Aceasta vine după o scădere revizuită în jos de 1,8% în decembrie. Cererile inițiale de șomaj din săptămâna precedentă au crescut cu 22.000, ajungând la 242.000 în a treia săptămână din februarie, cel mai ridicat nivel din peste două luni și mult peste așteptările pieței, care anticipau stabilizarea la 221.000. Vânzările de locuințe în așteptare din SUA au scăzut cu 4,6% în ianuarie 2025 față de luna precedentă, după o scădere revizuită în sus de 4,1% în decembrie 2024. Indicele a ajuns astfel la un minim record de 70,6, mult sub așteptările pieței de o scădere de 1,3%. În ritm anual, vânzările de locuințe în așteptare au scăzut cu 5,2% în ianuarie 2025, după o scădere de 5% în decembrie 2024.
EURUSD: Perechea EUR/USD a încheiat sesiunea europeană de tranzacționare la 1,0470, sub influența tarifelor de 25% vehiculate de președintele D. Trump pentru importurile din UE, asta deși cu doar o zi în urmă perechea se situa fără probleme peste nivelul de 1,050. Tarifele ar urma să fie aplicate din 2 aprilie 2025, iar oficialii europeni au reacționat imediat menționând tarife de retorsiune.
EURRON și USDRON: Cursul oficial pentru Euro s-a menținut, valoarea fiind stabilă la 4,9773, cu -0,0001 mai puțin decât miercuri. În contrast, USD/RON a preluat deja din tendința globală și a crescut până la 4,7500 la cursul oficial, cu o variație procentuală de +0,18% față de ziua anterioară și o variație nominală de +0,0083 RON.
România: sold conjunctural (feb. - apr.); autorizații de construire eliberate pentru clădiri (decembrie);
Cehia: PIB (estimare, 2024); masa monetară M3 (ianuarie);
Germania: rata inflației și rata armonizată a inflației (date preliminare, februarie); rata șomajului (februarie); vânzările cu amănuntul (ianuarie); prețuri de import (ianuarie);
SUA: balanța comercială a bunurilor (estimare preliminară, ianuarie); venituri și cheltuieli personale (ianuarie); rata inflației PCE de bază (ianuarie); PMI Chicago (ianuarie); inventaruri de afaceri (estimare preliminară, ianuarie).