România: Cifra de afaceri totală din industrie a scăzut cu 3,8% în noiembrie 2024 față de octombrie 2024, dar a crescut cu 5,2% comparativ cu noiembrie 2023, cu o creștere notabilă în industria extractivă de 30,3%. În domeniul comenzilor noi din industria prelucrătoare, s-a înregistrat o scădere de 7,4% față de luna precedentă, însă s-a observat o creștere de 7,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu performanțe pozitive în special în industria bunurilor de capital. Pentru serviciile de piață prestate populației, volumul cifrei de afaceri a scăzut cu 7,7% în noiembrie 2024 față de octombrie 2024, dar a crescut ușor cu 0,4% față de noiembrie 2023, cu evoluții mixte în diferite sectoare, spălătoriile și curățătoriile înregistrând cea mai mare creștere. În sectorul comerțului cu autovehicule și motociclete, volumul cifrei de afaceri a scăzut cu 3,3% față de luna precedentă, dar a crescut cu 5,4% față de noiembrie 2023, cu o creștere semnificativă în comerțul cu motociclete și accesorii de 30,2%.
Polonia: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,9% în ritm anual în decembrie 2024, încetinind de la o creștere de 3,1% în luna precedentă și sub previziunile pieței privind o creștere de 3,8%. Pe o bază lunară, comerțul cu amănuntul a crescut cu 9,9 % în decembrie, revenind după o scădere de 1,2 % în noiembrie. În bază anuală, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,7% în 2024 față de 2023.
Zona euro: Încrederea consumatorilor a rămas stabilă în Uniunea Europeană comparativ cu decembrie 2024, potrivit estimării flash din luna ianuarie, înregistrând o ușoară creștere în zona euro (+0,3 puncte procentuale), deși indicatorul se menține sub media pe termen lung la valori de -13,3 puncte pentru UE și -14,2 puncte pentru zona euro. Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) și Indicatorul Așteptărilor privind Ocuparea Forței de Muncă (EEI) au înregistrat scăderi în decembrie 2024 atât în UE cât și în zona euro, ambii indicatori situându-se sub media istorică de 100 de puncte, reflectând o perspectivă economică prudentă pentru începutul anului 2025.
SUA: Cererile inițiale de ajutor de șomaj au crescut cu 6 000 față de săptămâna precedentă, ajungând la 223 000 în perioada încheiată pe 18 ianuarie, depășind ușor estimările pieței de 220 000. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă creștere din ultimele șase săptămâni. Un aspect îngrijorător este creșterea numărului total de cereri în derulare cu 46 000, atingând 1 899 000 - cel mai ridicat nivel din noiembrie 2021. Această evoluție sugerează că șomerii întâmpină dificultăți crescânde în găsirea unui loc de muncă potrivit, indicând un impact mai pronunțat al politicii monetare restrictive a Rezervei Federale asupra pieței muncii americane. Stocurile de petrol brut au scăzut cu 1,02 milioane de barili, o reducere mai mică decât consensul pieței care anticipa o scădere de 2,1 milioane de barili. Această diminuare vine în continuarea scăderii de 2 milioane de barili înregistrată în săptămâna anterioară, indicând o tendință constantă de reducere a rezervelor.
EURUSD: Datele ușor sub așteptări din piața muncii din SUA au ajutat perechea să rămână pe teritoriu stabil în jurul valorii de 1,0400 USD/EUR. Noile date, în special cele privind inflația din SUA care se situează peset 2% au schimbat așteptările pieței, potrivit noilor prognoze scăderile de rate pe care le va face Fed fiind între 25 și 50 de puncte de bază în 2025. O nouă reducere a ratei dobânzii cheie este așteptată săptămâna viitoare din partea Băncii Centrale Europene. Însă cel mai mare impact în volatilitatea perechii rămâne incertitudinea comerțului internațional creată de tarifele de import aflate în discuție în SUA. Dacă aceste tarife vor deveni o realitate, este de așteptat ca inflația din SUA să crească mai mult, dar va avea ca rezultat o nouă schimbare de tendință în sensul întăririi USD. Paritatea va redeveni o probabilitate.
EURRON și USDRON: Ultimul curs oficial al săptămânii, din cauza sărbătorii legale din 24 ianuarie, este cel de joi. Astfel, Leul încheie săptămâna puțin peste nivelul de luni, la 4,9763 (-0,0005 RON și -0,01% variație în ultimele 24 de ore). Dolarul a mai câștigat teren, cursul oficial în perechea USDRON fiind stabilit la 4,7792, în creștere cu +0,0183 și 0,38% variație zilnică.
Cehia: Încrederea companiilor (ianuarie); încrederea consumatorilor (ianuarie);
Polonia: Masa monetară M3;
Germania: PMI HCOB industria prelucrătoare, PMI HCOB Servicii, PMI HCOB compozit (estimare rapidă, ianuarie);
Zona euro: PMI HCOB industria prelucrătoare, PMI HCOB Servicii, PMI HCOB compozit (estimare rapidă, ianuarie); discursurile bancherilor centrali (BCE) - Ch. Lagard, Cipollone;
SUA: PMI industria prelucrătoare, PMI Servicii, PMI compozit (estimare rapidă, ianuarie); vânzări de locuințe existente (decembrie); sentimentul consumatorilor Michigan (date finale, ianuarie).