Știrile dimineții -19.07.2024

    19.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în mai faţă de luna aprilie 2024, cu 0,5% (serie brută), iar ca serie ajustată a scăzut cu 4,2%. În evoluția anuală, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,9% (serie brută), iar în ce privește volumul lucrărilor de construcţii în primele 5 luni din 2024, acesta a scăzut ca serie brută, cu 1,1% față de perioada similară din 2023.

    Zona euro: Așa cum se aștepta, BCE a decis să păstreze ratele dobânzilor neschimbate în iulie 2024, deoarece datele actuale susțin perspectivele anterioare privind inflația. Rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare a rămas la 4,25%, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 3,75%, iar rata dobânzii pentru împrumutul marginal la 4,5%. * În iunie 2024, înmatriculările de autoturisme în Uniunea Europeană au crescut cu 4,3% față de luna precedentă, atingând un nivel maxim al ultimilor 4 ani și jumătate, revenind după o scădere de 3,0% în luna precedentă și marcând prima creștere din ultimele trei luni. Vânzările pe majoritatea piețelor UE au înregistrat creșteri, inclusiv în Italia (15,1%), Germania (6,1%) și Spania (2,2%). În schimb, Franța a înregistrat o scădere de 4,8%. Pentru prima jumătate a anului 2024, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 4,5% față de anul precedent, la aproape 5,7 milioane de unități, iar autoturismele noi cu baterii electrice au înregistrat o creștere de 1,3%, la 712,6 mii de unități, reprezentând 12,5% din piață. * Producția din sectorul construcțiilor în zona euro a scăzut cu 2,4% în mai 2024, cea mai mare scădere din ultimii trei ani, după o scădere revizuită de 1,5% în luna precedentă.

    SUA: Numărul persoanelor care solicită ajutor de șomaj în SUA a crescut cu 10 000, ajungând la 243 000, în perioada încheiată la 13 iulie, atingând un nou maxim săptămânal, depășind așteptările pieței de 230 000. Datele, corelate cu alți indicatori economici, susțin așteptările ca Rezerva Federală să reducă costurile de împrumut de referință la următoarea ședință din septembrie. * Indicele de producție al Fed Philadelphia din SUA a urcat la 13,9 în iulie 2024, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, față de 1,3 în iunie și mult mai bun decât previziunile de 2,9. 

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Ședința de politică monetară a BCE de joi a generat o scădere a perechii principale care s-a menținut pe parcursul zilei, aceasta tranzacționându-se în jurul valorii de 1,0900. Comunicatul post reuniune arată că se vor „menține ratele de politică monetară suficient de restrictive atât timp cât este necesar pentru atingerea acestui obiectiv” (nr: atingerea inflației țintă de 2%). BCE nu a lăsat loc de interepretări nici cu privire la următoarele decizii, reiterând condiționarea acestora de evoluția concretă a indicatorilor economici din zona euro. Suplimentar, Ch. Lagarde, președintele BCE, a declarat că se așteaptă ca inflația din regiune să atingă obiectivul de 2% în S2 2025.

    EURRON și USDRON: Ambele monede de referință au câștigat în fața leului în cursul zilei de joi. Pentru perechea EURRON, BNR a anunțat un curs oficial de 4,9692, cu 0,0011 mai mult decât în ziua anterioară (variație +0,02%). EUR se apropie astfel de valoarea cu care a început săptămâna curentă de tranzacționare. Pentru perechea USDRON cursul oficial anunțat a fost de 4,5468 (+0,0064 și variație procentuală de +0,14% față de ziua anterioară). Dolarul înregistrează prima revenire minoră din această săptămână, dar datele din S.U.A. ar putea să îl slăbească în continuare.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: producția industrială (iunie)

    Zona euro: conturi curente (iunie); Sondajul BCE în rândul previzioniștilor profesioniști (SPF)

    SUA: discursurile bancherilor centrali Fed (Williams, Bostic)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube