România: În luna ianuarie 2025, câștigul salarial mediu brut în România a fost de 8910 lei, iar cel net de 5328 lei, în scădere față de luna anterioară. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în IT și în industria prelucrării țițeiului, iar cele mai mici în industria textilă și în domeniul hotelier. Comparativ cu ianuarie 2024, salariul mediu net a crescut cu 9,7%. În anumite sectoare economice, salariile au scăzut semnificativ, în timp ce în altele, precum sectorul financiar și cel al asigurărilor, s-au înregistrat creșteri. În trimestrul IV 2024, rata de ocupare a populației de 15-64 ani a fost de 63%, în scădere față de trimestrul anterior, cu diferențe semnificative între bărbați (71,5%) și femei (54,4%). Rata șomajului a crescut la 5,9%, fiind mai ridicată în rândul tinerilor de 15-24 ani (25,9%). Discrepanțe importante s-au remarcat și între mediul urban și rural, cu o rată a șomajului de 9,4% în mediul rural, comparativ cu 2,8% în urban.
Polonia: Rata anuală a inflației s-a menținut la 4,9% în februarie 2025, neschimbată față de cifra revizuită în scădere din luna anterioară, dar sub estimările pieței de 5,3%. Lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,3% în februarie, încetinind față de creșterea de 1% din perioada precedentă.
Germania: Prețurile en-gros din Germania au crescut cu 1,6% în februarie 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, accelerând față de creșterea de 0,9% din luna anterioară și depășind cu mult estimările pieței de 0,2%. A fost a treia lună consecutivă de creștere și cel mai rapid ritm din martie 2023, fiind impulsionat de o creștere de 43,8% a costurilor pentru cafea, ceai, cacao și condimente. Prețurile en-gros au scăzut însă pentru fier, oțel și produse metalice semifabricate feroase (-6,1%), computere și echipamente periferice (-5,7%) și animale vii (-2,0%). Lunar, prețurile en-gros au crescut cu 0,6%, încetinind față de creșterea abruptă de 0,9% din ianuarie, cea mai mare din septembrie 2022. Excedentul de cont curent al Germaniei s-a redus la 11,8 miliarde de euro în ianuarie 2025, față de 20,9 miliarde de euro în luna precedentă.
SUA: În SUA, încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani și jumătate în martie, iar așteptările privind inflația au crescut puternic, pe fondul îngrijorărilor că tarifele drastice impuse de președintele Donald Trump, care au declanșat un război comercial, vor crește prețurile și vor afecta economia. Deteriorarea sentimentului și a așteptărilor privind inflația, raportată vineri de University of Michigan Surveys of Consumers, a fost resimțită indiferent de afilierea politică, consumatorii declarând că „fluctuațiile frecvente ale politicilor economice fac foarte dificilă planificarea viitorului.” University of Michigan a anunțat că Indicele Sentimentului Consumatorilor a scăzut la 57,9, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, de la valoarea finală de 64,7 în februarie și comparativ cu o estimare de 63,1. „Consumatorii din toate cele trei tabere politice sunt de acord că perspectivele s-au înrăutățit față de februarie”, a declarat Joanne Hsu, directorul Surveys of Consumers.
EURUSD: Vineri, moneda europeană și-a menținut poziția solidă, în special pe fondul negocierilor pachetului fiscal între participanții la noua guvernare germană (CDU/CSU, SPD cu Verzii). Acordul în discuție ar putea crește cheltuielile pentru apărare și ar putea relansa semnificativ creșterea economiei germane. Finalul sesiunii europene de tranzacționare a regăsit perechea la nivelul de 1,0889 USD/EUR, în condițiile cifrelor mult sub așteptări referitoare la sentimentul consumatorilor. De remarcat și că așteptările inflaționiste au crescut brusc (indicatorul anual a crescut la 4,9%, cel mai mare din noiembrie 2022; Așteptările privind inflația pentru următorii 5 ani au crescut la 3,9% de la 3,5% în februarie, cea mai mare creștere creştere lunară din 1993).
EURRON și USDRON: Leul a încheiat săptămâna cu un ușor avantaj în ambele perechi valutare de referință. Cursul oficial RON/EUR a fost anunțat la 4,9768, în scădere cu -0,0002 RON, în timp ce o variație mai mare s-a înregistrat în perechea cu dolarul american. Astfel, cursul oficial pentru RON/USD a fost stabilit la 4,5625 RON/USD, în scădere cu -0,0170 RON și variație procentuală zilnică de -0,37%.
SUA: așteptările consumatorilor privind inflația (februarie).