Știrile dimineții - 14.03.2025

    14.03.2025

    Image

    Evenimente cheie

    România: Producția industrială din România a scăzut cu 2,5% în ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024 în serie brută, dar a crescut cu 2,1% ca serie ajustată sezonier. În bază lunară, producția industrială a fost mai mică cu 2,3% în serie brută, însă în ajustare sezonieră a înregistrat o creștere de 2% față de decembrie 2024. Scăderile anuale au fost cauzate în special de sectoarele producției și furnizării de energie (-4,8%) și al industriei prelucrătoare (-2,3%), în timp ce industria extractivă a crescut cu 1,1%. Indicele prețurilor de consum din România pentru februarie 2025 a crescut cu 0,88% față de ianuarie 2025, iar rata anuală a inflației a fost de 5%. De la începutul anului (comparativ cu decembrie 2024), inflația a fost de 1,8%. Rata medie a inflației în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) comparativ cu perioada precedentă a fost de 5,2%. Cele mai importante creșteri ale prețurilor au fost observate în categoria produselor nealimentare, în special pentru gaze, energie electrică și combustibili.

    Cehia: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,8% în ianuarie 2025 față de aceeași lună a anului precedent, încetinind de la creșterea revizuită pozitiv la 6,4% din decembrie 2024, care a fost cel mai înalt nivel din ultimul an. Rezultatul este sub așteptările pieței de 4,2% și reprezintă cel mai lent ritm de creștere din ultimul an.

    Zona euro: Producția industrială a crescut cu 0,8% în ianuarie 2025 comparativ cu luna precedentă, depășind estimările de 0,6% și inversând tendința de scădere din decembrie (-0,4%). Această evoluție s-a datorat în principal recuperării puternice a producției de bunuri intermediare (+1,6%) și creșterii moderate în sectorul bunurilor de capital.

    SUA: Indicele prețurilor producției industriale a stagnat în februarie 2025 față de luna precedentă, după o creștere revizuită pozitiv de 0,6% în ianuarie, fiind sub estimările pieței (+0,3%). Aceasta este cea mai redusă valoare din ultimele șapte luni, influențată de scăderea prețurilor în sectorul serviciilor (-0,2%), cea mai mare scădere din iulie 2024. Prețurile de bază, care exclud alimentele și energia, au scăzut neașteptat cu 0,1% față de luna precedentă, sub așteptările pieței care anticipau o creștere de 0,3%. În același timp, rata anuală a inflației de bază s-a redus semnificativ. Numărul cererilor inițiale de șomaj în SUA a rămas aproape de niveluri minime istorice, înregistrând 220.000 în săptămâna încheiată pe 7 martie 2025, sub prognozele care estimau o creștere la 225.000.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Joi, perechea valutară principală a fost extrem de volatilă, Dolarul recuperând o bună parte din piederile zilelor anterioare. Datele peste așteptări din piața muncii din SUA au fost principalul factor macroeconomic care a susținut moneda americană, perechea încheind sesiunea europeană de tranzacționare la 1,083 USD/EUR. Pe termen scurt, perechea rămâne sensibilă la evoluțiile politicilor comerciale globale, la strategiile opuse ca direcție ale băncilor principale, Fed și BCE, dar și la potențiala revenire economică a zonei euro, cu Germania care deține un rol principal, în special dacă programele de cheltuieli anunțate se vor pune în aplicare.

    EURRON și USDRON: Tendința din perechea principală se reflectă și în cursul USD/RON, perechea fiind tranzacționată la cursul oficial de 4,5795, în creștere cu +0,0159 RON și variație procentuală de +0,35% față de ziua anterioară. Euro a stagnat, cursul oficial fiind stabilit la 4,9770 RON/EUR, cu doar -0,0001 RON diferență nominală în ultima zi.

    Date și evenimente așteptate

    Cehia: conturi curente (ianuarie);

    Polonia: rata inflației (februarie);

    Germania: prețurile en-gros (februarie); conturi curente (februarie);

    Zona euro: discursurile bancherilor centrali (BCE) - Cipollone;

    SUA: încrederea consumatorilor - Michigan (date preliminare, martie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube