Știrile dimineții - 10.08

    10.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Germania: O nouă surpriză în datele macroeconomice ale lunii curente. Excedentul comercial al Germaniei a crescut la 22,5 miliarde EUR în august 2024, față de 16,9 miliarde EUR în iulie, revizuit în creștere. Piața anticipa un deficit de maximum 18,4 miliarde EUR, însă citirea recentă a relevat o creștere neașteptată a exporturilor și scăderea importurilor, cel mai mare excedent comercial înregistrat din mai a.c.

    SUA: Stocurile de țiței raportate de EIA la 4 octombrie au crescut cu 5,810 milioane de barili de la o săptămână la alta, cea mai mare creștere din ultimele cinci luni și peste așteptările pieței de o creștere de 2 milioane de barili. Procesul-verbal al reuniunii Fed din 17-18 septembrie a arătat că susținătorii reducerii cu jumătate de punct a ratei „au observat că această ajustare a politicii monetare ar contribui la o aliniere mai strânsă a acesteia la inflația recentă și la indicatorii pieței muncii”. În același timp, consensul membrilor Fed a fost că reducerea inițială nu va bloca Fed într-un ritm specific pentru viitoarele reduceri ale ratelor și că datele vor prevala. Totodată, cu referire la următoarea reuniune Fed, președintele Fed Dallas, L. Logan, a declarat miercuri că a susținut reducerea substanțială a ratei dobânzii de luna trecută dar că, pe viitor, este de partea unor reduceri mai mici. Totodată, Logan a subliniat că Normalizarea treptată a politicii permite, de asemenea, Fed să „echilibreze cel mai bine” riscurile de pe piața muncii.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: EUR/USD a scăzut din nou în cursul zilei de miercuri, sub valoarea de 1,095, piața fiind preacută în așteptarea minutelor reuniunii Fed din septembrie, a căror publicare a fost programată pentru miercuri seară. Este de așteptat ca minutele reuniunii din septembrie și declarațiile oficialilor Fed să ducă la o nouă întărire a dolarului în sesiunea de joi.

    EURRON și USDRON: În perechea EURRON variația zilnică a fost de -0,02% miercuri, cu un curs oficial în scădere cu -0,0008, până la 4,9763 Lei/EUR. În perechea USDRON, variația zilnică este de +0,19% și +0,0087, până la un curs oficial de 4,5377 Lei/USD.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: vânzările cu amănuntul (august);

    Zona euro: Conturile reuniunii de politică monetară a BCE;

    SUA: rata inflației (septembrie); Indicele prețurilor de consum - IPC (septembrie); cereri inițiale de șomaj (05/10); Declarația bugetară lunară.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube