Akcenta logo

    Știrile dimineții - 10.07.2024

    10.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    SUA: Indicele de optimism al NFIB pentru întreprinderile mici din SUA a crescut la 91,5 în iunie 2024, de la 90,5 în luna precedentă, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, și contrastează cu așteptările conform cărora indicele ar încetini la 89,5. Totuși, indicele a rămas sub media pe termen lung de 98. De asemenea, indicele Redbook în Statele Unite a crescut cu 6,30 % în săptămâna care s-a încheiat la 6 iulie 2024 față de aceeași săptămână a anului precedent.

    Cehia: Ponderea șomerilor a rămas la 3,6% în iunie. Rezervele valutare ale CNB au înregistrat un excedent de 136,91 miliarde EUR la sfârșitul lunii iunie.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Dolarul american a câștigat ușor, încheind ziua de tranzacționare de marți la 1,082 USD/EUR. Șeful Fed, J. Powell, a ținut un discurs. Deși, din nou, nu a fost foarte specific, discursul său a arătat că Fed este din ce în ce mai conștientă de riscurile în creștere - nu numai în ceea ce privește inflația, ci și răcirea treptată a pieței muncii (cele mai recente date arată o tendință lunară de încetinire a numărului de noi locuri de muncă, iar rata șomajului a crescut, de asemenea, ușor). Acesta a reiterat faptul că sunt necesare mai multe date pentru a spori încrederea Fed în faptul că inflația se află la țintă. Astfel, datele privind inflația de consum din SUA din luna iunie, publicate mâine (11/7), vor fi foarte importante.

    EURRON și USDRON: Leul s-a întărit în perechea principală cu -0.0020 (-0.04 % variație zilnică), până la un curs oficial de 4,9735 RON/EUR. Prin contrast însă, dolarul american a câștigat teren, perechea USDRON tranzacționându-se la un curs oficial de 4.5949 cu +0.0045 în favoarea dolarului și variație zilnică de +0.10 %.

    Date și evenimente așteptate

    SUA: declarația semi-anuală a președintelui Fed, J. Powell (ziua 2).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube