Akcenta logo

    Perturbări în lanțurile de aprovizionare. Patru abordări posibile pentru importatori și exportatori

    6. 5. 2024

    Întreaga lume se confruntă cu schimbări și provocări majore cauzate mai ales de conflictele internaționale, dezastre naturale sau pandemii, precum și de tensiuni geopolitice majore care par să nu aibă un final previzibil. Iar în noianul de probleme, se conturează un nou factor de risc– lanțul de aprovizionare.

    Pentru că îi include atât pe producători, cât și pe vânzători, dar și depozite, companii de transport, centre de distribuție și comercianți cu amănuntul, lanțul de aprovizionare poate reprezenta un element perturbator în comerțul internațional, lucru dovedit din plin în ultimii ani.

    Cum influențează funcționarea lanțului de aprovizionare activitatea unui business din import-export

    Companiile de import-export sunt pioni esențiali în lanțurile de aprovizionare, astfel că bunul mers al acestui sistem le afectează direct activitatea.

    Orice blocaj care survine în producția și transportul mărfurilor are potențialul de a paraliza acea zonă de activitate pe care o deservesc sau acoperă bunurile transportate. De exemplu, cele mai des întâlnite probleme sunt:

    -          întârzierile la transport (în vamă sau cauzate de evenimente rutiere neprevăzute, inclusiv conflicte armate);

    -          devierea traseului inițial care duce la costuri suplimentare cu combustibilul sau cu  stocarea în siguranță a mărfurilor transportate (vezi, de ex., blocajul de șase zile în transportul maritim pe Canalul Suez din 2021, când peste 60.000 de containere de marfă nu au putut fi transportate la timp către clienți);

    -          schimbarea prețurilor sau calității mărfurilor, uneori chiar ca rezultat direct al celor două probleme expuse anterior;

    -          stoparea temporară a activității din cauza lipsei forței de muncă.

    Pentru importatorii și exportatorii aflați la fiecare pas în lanțul de aprovizionare, orice blocaj, chiar și unul minor, poate duce la pierderi financiare prin modificarea prețului mărfurilor, imposibilitatea de a mai livra sau importa un anumit bun sau costuri suplimentare cu plata facturilor (inclusiv prin evoluția negativă a cursului de schimb, în lipsa utilizării unor instrumente de hedging valutar).

    Regretabil, pentru companiile mici din import-export, un eveniment disruptiv major în lanțul de aprovizionare poate însemna chiar și stoparea definitivă a activității.

    Dezavantaje care pot fi transformate în avantaje de către importatori și exportatori

    1.      Organizare pentru a controla imprevizibilitatea accentuată.

    Schimbările din lanțul de aprovizionare se manifestă cu o asemenea viteză, încât efectele negative care duc la blocaje par a fi complet haotice. Soluția la această problemă poate fi asigurarea unei vizibilități totale a sistemului de organizare.

    Organizarea impecabilă a întregului proces de achiziție, preluare și predare a mărfurilor poate fi extrem de util în situații critice cum ar fi apariția unei întreruperi a lanțului de aprovizionare.

    2.      Automatizare ca răspuns la reducerea dramatică a forței de muncă

    Lipsa forței de muncă în fiecare industrie crează un efect de undă în mai multe sectoare, făcând această problemă cu atât mai dificil de rezolvat. La o fabrică cu personal insuficient, de exemplu, lipsa lucrătorilor disponibili face ca producția să încetinească și, în unele cazuri, să se oprească complet, ceea ce duce la niveluri de stocuri distorsionate, distribuitorii simțind cea mai mare parte a șocului.

    Acesta este motivul pentru care sectorul logistic este, probabil, printre cele mai automatizate din întreaga economie globală. Specializarea resursei umane ajută evoluția rapidă a sectorului, lăsând munca brută roboților.

    3.      Acoperirea riscurilor valutare ca metodă de prevenire a efectelor inflației

    Lanțul de aprovizionare este, de fapt, un set de operațiuni interconectate. Drept urmare, atunci când prețurile cresc într-o zonă, există întotdeauna un efect secundar pe fiecare componentă a lanțului.

    În prezent, există o inflație masivă a costurilor forței de muncă, energiei și transportului. Și fiecare indicator economic legat de aceste sectoare influențează pozitiv sau negativ una sau mai multe monede internaționale.

    Să luăm de exemplul perechea valutară EURRON în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, pentru care INS a publicat deja statistici extinse. Dacă la final de noiembrie 2022, un Euro era echivalentul a 4,9184 Lei, la finalul lunii mai 2023, un euro ajunsese deja la valoarea de 4,9696 lei.

    Iar dacă un importator român ar fi contractat în noiembrie 2022 mărfuri din zona euro în valoare de 500.000 euro, fără a folosi instrumente de acoperire a riscului valutar, valoarea reală de plată pentru mărfurile respective ar fi crescut cu minimum 1% la data scadentă, la final de mai 2023. Dacă moneda de schimb ar fi fost dolarul american, pierderea cauzată de fluctuația cursului ar fi fost însă mult mai mare.

    Adăugând la aceasta inflația accentuată din 2023 (7%, potrivit Eurostat), marginile comerciale ar fi fost puse în pericol, creând o situație critică pentru importator.

    Spre deosebire de alți factori care amenință o afacere internațională, variația cursului poate fi controlată prin fixarea cursului de schimb prin contracte de tip Forward.

    Dacă valoarea de schimb ar fi fost fixată - prin Forward sau alt instrument de hedging - la un curs mai avantajos (să spunem, la cursul mediu din 2023 – 4,9464 Lei/Eur), atunci marginile comerciale ar fi fost mai bine protejate.

    În plus, cursul de schimb fixat este negociabil și poate aduce atât economii, cât și o liniște suplimentară antreprenorilor angrenați în comerțul internațional. Și cu cât mai mari sau mai frecvente sunt plățile efectuate în străinătate, cu atât sunt mai evidente beneficiile în balanța financiară a companiei.

    ***În concluzie, o schimbare de mentalitate în ce privește abordarea provocărilor din comerțul internațional poate ajuta companiile să ia măsurile cele mai bune pentru menținerea și creșterea afacerii. La fel cum, alegerea unui partener strategic în tranzacționarea internațională de monedă străină, poate oferi un avantaj palpabil în marjele de profit.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube