Informații esențiale pentru companiile care doresc să importe din Cehia, Polonia și Slovacia

    20.11.2021

    Informații esențiale pentru companiile care doresc să importe din Cehia, Polonia și Slovacia

    Pandemia de coronavirus a provocat un colaps economic de proporții la nivel global, dar mai ales la nivel european. Raportul realizat de Banca Centrală Europeană arată o evoluție neuniformă a activității economice din zona Euro în anul 2020 și un PIB mai mic cu 6.6% comparativ cu anul 2019. Activitatea economică a avut de suferit mai ales în prima jumătate a anului, o redresare parțială fiind observată în cea de-a doua jumătate. Schimburile comerciale au început să se îmbunătățească și în anul 2021, fiind un moment prielnic pentru deschiderea unui business de import-export.

    Cehia, Polonia și Slovacia sunt parteneri importanți ai țării noastre în cadrul schimburilor comerciale, iar dacă luați în considerare importul de mărfuri din aceste țări, informațiile următoare vă vor fi de folos.

    Situația raporturilor comerciale dintre Cehia, Polonia, Slovacia și România

    Raporturi comerciale Cehia-România

    Cehia se regăsește în top 10 al partenerilor comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 3.1% în comerțul exterior românesc. Pandemia de COVID-19 și, implicit, măsurile restrictive au limitat activitățile economice și au afectat raporturile comerciale bilaterale, determinând în anul 2020 un volum total al schimburilor comerciale cu 9.1% mai mic decât în 2019. Chiar și așa, Cehia continuă să fie o piață atractivă pentru importatorii români – ocupă locul 11 în topul statelor furnizoare de produse în țara noastră. Importurile din Cehia în anul 2020 s-au ridicat la valoarea de 2.286,3 milioane Euro, în timp ce valoarea exporturilor a fost de 1.766,9 milioane Euro.

    Raporturi comerciale Polonia-România

    Relația comercială dintre Poloniași România are la bază un Parteneriat Strategic, reînnoit în martie 2015, dar și un Plan de acțiune 2016-2020, adoptat în decembrie 2015. În anul 2019 s-a înregistrat un volum record al importurilor și exporturilor, însă acesta a scăzut semnificativ în anul 2020, pe fondul pandemiei și al crizei economice globale. Importurile din Polonia s-au ridicat la valoarea de 4.959,40 milioane Euro. Balanța comercială este una deficitară, volumul exporturilor fiind semnificativ mai mic, de doar 2.317,07 milioane Euro.

    Raporturi comerciale Slovacia-România

    Aceeași situație o întâlnim și în cazul raporturilor comerciale dintre Slovacia și România: anul 2019 a fost unul extrem de bun, cu un record al schimburilor comerciale bilaterale și o creștere semnificativă a exporturilor pe această piață, în timp ce anul 2020 a venit cu scăderea volumului cu peste 10%. Volumul importurilor din Slovacia în 2020 s-a ridicat la 1.518,4 milioane Euro, iar valoarea exporturilor a fost de 1.095,2 milioane Euro.

    Condiții pentru import-export în zona Euro

    Este important de precizat faptul că toate cele trei țări, Cehia, Polonia și Slovacia, oferă multe avantaje importatorilor români. Pentru că sunt state membre UE, regulile de import sunt similare celor aplicabile pe întreg teritoriul comunitar. De aceea, cel mai important demers pe care trebuie să îl faceți pentru a începe să importați mărfuri din zona Euro este obținerea unui număr EORI și a licenței de import.

    • Numărul EORI

    Numărul EORI este o condiție necesară pentru importurile din Cehia, Polonia sau Slovacia. Este un număr de înregistrare și identificare a tuturor operatorilor economici de la nivelul pieței europene și vă aduce garanția că bunurile importate nu vor rămâne blocate în vamă. Procedura de obținere a numărului EORI presupune depunerea unor documente la autoritatea vamală centrală.

    • Licența de import

    În momentul în care știți exact ce tipuri de mărfuri doriți să importați, ar fi bine să verificați baza de date TARIC pentru a vedea exact ce norme de comercializare se aplică. Unele produse, cum ar fi medicamentele, produsele chimice sau bunurile culturale necesită o licență de import, altele implică respectarea unor cerințe tehnice sau de siguranță, existența unui certificat de origine etc. Dacă veți cunoaște din timp toate aceste norme, vă veți organiza mult mai bine și nu veți întâmpina niciun obstacol cu importul mărfurilor.

    Taxele reprezintă și ele un capitol destul de important în schimburile comerciale la care trebuie să fiți atent. În cazul Cehiei, Poloniei și Slovaciei, plățile se fac de cele mai multe ori în moneda Euro. Vă recomandăm să luați în considerare și o analiză a riscului valutar pentru a identifica cel mai bun curs valutar SPOT. AKCENTA operează în aceste țări și vă poate ajuta să vă planificați cât mai bine resursele financiare și să realizați plăți SEPA cu comision zero.

    Parteneri de încredere pentru import – unde îi găsiți?

    Majoritatea firmelor la început de drum întâmpină dificultăți în găsirea unor parteneri de încredere pentru import. Dacă și dumneavoastră vă aflați în această situație, ar trebui să aveți în vedere următoarele opțiuni în procesul de căutare al celor mai buni parteneri:

    • Site-ul Camerei de Comerț din Cehia, Slovacia sau Polonia – aici veți găsi informații importante despre companiile care activează într-o anumită industrie;
    • Publicații de notorietate – analizați piața în ansamblul ei, urmăriți informațiile despre evoluția unei companii, aflați noi oportunități de afaceri;
    • Consultanți financiari – aceștia pot identifica direct cei mai buni parteneri pentru afacerea dumneavoastră, însă presupun o cheltuială suplimentară;
    • Agenții comerciale guvernamentale (ex.: CzechTrade) – vă oferă acces la cele mai noi informații despre parteneriatele la nivel global, despre companiile care activează la nivel internațional etc.;
    • Târguri și expoziții internaționale (online sau offline) – puteți participa pentru a interacționa în mod direct cu un posibil partener.

    Oportunități pe piața importurilor

    Înainte de a porni afacerea cu importuri din Cehia, Polonia sau Slovacia, este recomandat să analizați și oportunitățile pe care le oferă aceste țări. O resursă utilă pe care o puteți folosi în acest sens este site-ul WITS – World International Trade Solution. Conform ultimelor statistici publicate, topul celor mai importate produse din aceste țări de către companiile din România arată în felul următor:

    • Cehia: 1. Capital Goods, 2. Consumer Goods, 3. Mach and electric;
    • Polonia: 1. Consumer Goods, 2. Intermediate Goods, 3. Capital Goods;
    • Slovacia: 1. Mach and electric, 2. Capital Goods, 3. Consumer Goods.

    Este important să facem distincție între Capital Goods (bunuri de capital) și Intermediate Goods (bunuri intermediare). Acestea din urmă mai sunt cunoscute drept materii prime folosite în producția de bunuri și/sau servicii. Bunurile de capital includ toate celelalte bunuri, altele decât materii prime sau combustibil, folosite în producție. Consumer Goods sau bunurile de consum sunt toate acele produse finite care satisfac direct o nevoie a consumatorilor. Bineînțeles, categoria Mach and electric include toate echipamentele, aparaturile și produsele electrice.

    Acest top realizat de WITS este susținut cu date specifice de la Institutul Național de Statistică. Spre exemplu, cele mai multe importuri din Polonia sunt de produse alimentare, băuturi, tutun (consumer goods), produse ale industriei chimice și conexe, mase plastice, cauciuc, articole conexe (intermediate goods). Este important să urmăriți evoluția importurilor dintr-o anumită țară pentru a pregăti o strategie corectă și eficientă.

    În afară de oportunități, vă recomandăm să aveți în vedere și riscurile de pe piețele din zona Euro. Spre exemplu, în momentul de față există o volatilitate mare pe piețele internaționale și un trend de creștere a monedei Euro. Pentru a vă planifica cât mai bine resursele financiare și a vă diminua pe cât posibil costurile legate de tranzacțiile internaționale, ar fi bine să luați în considerare folosirea unor instrumente de acoperire a riscului valutar. Contractul Forward este util în astfel de situații pentru că vă oferă siguranță și avantajul unui cost fix, indiferent de evoluția cursului de schimb.

    Toate aceste informații prezentate în articolul de astăzi vă ajută să aveți o viziune mai clară asupra importurilor din Cehia, Polonia și Slovacia. Vă reamintim că AKCENTA operează în aceste țări, ceea ce înseamnă că ne puteți contacta oricând aveți nevoie de informații suplimentare despre tranzacțiile internaționale realizate în siguranță, la costuri cât mai mici.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube