Banca centrală a României lasă ratele neschimbate

    11.10.2024

    Image

    -       Economia României a crescut cu 0,3 % în T2 (după un declin de 0,4 % în T1), potrivit Institutului Național de Statistică (INS). De la an la an, creșterea PIB s-a accelerat la 0,9 % an/an, datorită în principal creșterii consumului gospodăriilor (0,5 % an/an în T1). De asemenea, de remarcat a fost ședința Băncii Naționale a României (BNR) de vinerea trecută (4/10), care a lăsat ratele dobânzilor neschimbate (rata cheie de 6,5 %).

    -       Datele de pe piața americană au fost deosebit de notabile în această săptămână. Statistica cheie a fost inflația de consum din SUA, care a încetinit mai puțin decât se aștepta în septembrie în ritm anual (2,4 % an/an față de estimarea pieței de 2,3 % an/an). Componenta de bază a accelerat apoi la 3,3 % an/an (estimarea pieței de 3,2 % an/an). Cel mai probabil scenariu pentru Rezerva Federală a SUA (Fed) este acum o reducere totală de 50 de puncte de bază în cadrul a două reuniuni înainte de sfârșitul anului (7/11 - 25 de puncte de bază). Procesul-verbal al ultimei reuniuni (18/9) a arătat că Fed nu dorește să se angajeze la un anumit ritm de reducere a ratelor. Numărul de noi cereri săptămânale de șomaj în SUA a fost o surpriză foarte negativă. Acesta a crescut în mod neașteptat la 258 mii față de așteptările pieței de 231 mii. Acesta este cel mai mare de la începutul lunii august. Dacă aceasta a fost o fluctuație extraordinară sau o deteriorare permanentă va deveni mai clară în următoarele săptămâni. Departamentul american al Muncii nu a dat niciun motiv specific (uraganul Helene și greva Boeing sunt explicații parțiale).

    -       Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.

    -       RON pe perechea valutară cu USD nu a reușit să șteargă pierderile de la sfârșitul săptămânii trecute, dimpotrivă, le-a adâncit și mai mult. Joi după-amiază s-a tranzacționat peste nivelul de 4,55 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube