Avantajele și dezavantajele schimbului valutar SPOT versus Forward

    06.11.2022

    Avantajele și dezavantajele schimbului valutar SPOT versus Forward

    Anumite concepte ale piețelor financiare, precum cele legate de hedging, nu sunt întotdeauna familiare antreprenorilor. Cu toate astea, înțelegerea instrumentelor de hedging valutar reprezintă un plus de informație strategică pentru orice manager și, în special în afacerile de import-export, poate oferi un avantaj competitiv deloc de neglijat.

    Ce sunt tranzacțiile SPOT?

    Tranzacțiile SPOT presupun o înțelegere între un cumpărător și un vânzător în privința cumpărării și, respectiv, a vinderii unei anumite cantități de marfă sau a unei monede cu un anumit preț și cu plata imediată sau într-un timp foarte scurt. Piața de capital este una de tip SPOT, doar că în acest caz decontările între intermediari nu se fac pe loc.

    Un exemplu al tranzacțiilor SPOT în piața de capital poate fi dat de următoarea situație: achiziționarea unei valute internaționale, de pildă dolarul, utilizând leul românesc.

    Dacă achiziția ar fi fost făcută la data de 10 august 2022, atunci cumpărarea a 100 de dolari ar fi necesitat suma de 480,27 lei.

    Dacă achiziția ar fi fostă făcută la data de 27 septembrie 2022, atunci cumpărarea a 100 de dolari ar fi necesitat suma de 513,79 lei.

    Care sunt instrumentele de acoperire a riscului valutar de tip FORWARD?

    În valoarea reală a tranzacțiilor efectuate în contractele internaționale, cursul valutar reprezintă un element cheie. Chiar și în momentele în care în contract este prevăzută o anumită monedă în care să se efectueze tranzacția, valoarea exactă nu poate fi prevăzută din cauza volatilității pieței. Astfel că variațiile cursului valutar pot genera plăți mai mari sau încasări mai mici. 

    Contractele de tip FORWARD reprezintă un acord privat încheiat între două părți cu scopul de a garanta cumpărătorului sau vânzătorului achiziția sau vânzarea unui activ stabilit la un preț setat într-un anumit moment.

    Contractele de acest tip sunt personalizate și condițiile sunt convenite privat între cele două părți implicate. Aceste condiții pot varia de la un contract la altul.

    Contractul FORWARD simplu stabilește o rată de schimb pentru o tranzacție ce va avea loc la o dată ulterioară specificată.

    Contractul FORWARD cu scadență variabilă este folosit atunci când data scadentă nu poate fi specificată cu exactitate. Astfel că acest instrument permite decontarea într-un interval de 3 săptămâni.

    Contractul FORWARD de amortizare este utilizat pentru plăți eșalonate ce au valoarea individuală nedeterminată.

    Când este indicată utilizarea SPOT și când este indicată utilizarea FORWARD?

    Utilizarea SPOT este indicată în situațiile în care există o nevoie imediată pentru un bun sau pentru o valută. Un exemplu de utilizare SPOT este cazul unei companii care are nevoie de o valută internațională pentru a derula afacerile din săptămâna curentă. Pentru că nevoia este imediată, compania va achita prețul curent stabilit de piață pentru valuta achiziționată la timp.

    Atunci când se utilizează tranzacțiile SPOT, sunt atenuate, atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători, riscurile de fluctuație ale prețurilor prin sacrificarea unor potențiale condiții favorabile de pe piață. De asemenea, tranzacțiile SPOT sunt indicate în momentul în care una dintre cele două părți, cumpărătorul sau vânzătorul, crede că piața va evolua în defavoarea sa. 

    Contractele FORWARD sunt indicate în momentele în care una dintre părți vrea să se asigure împotriva riscului care poate apărea pe piață în viitor. Instrumentul poate fi folosit și speculativ de către cumpărător în cazul în care acesta crede că prețurile în viitor vor fi mai mari decât în prezent pentru valuta achiziționată.

    Totodată, un vânzător poate folosi acest instrument pentru a diminua riscul în cazul în care prețurile pentru bunurile pe care le oferă vor scădea în viitor. Acest tip de contract conferă o siguranță a prețului, ceea ce permite luarea unor decizii strategice pentru companie.

    SPOT sau Forward în tranzacțiile companiilor de import-export?

    Schimburile valutare ocazionate de plățile sau încasările de la partenerii externi sunt o constantă într-o afacere de import-export.

    Riscul este omniprezent, iar ultimele luni au demonstrat cât de volatile pot fi piețele financiare prin fluctuațiile principalelor monede internaționale. Din acest motiv, identificarea soluției potrivite pentru optimizarea cheltuielilor generate de aceste tranzacții este esențială.

    Ce înseamnă însă optimizarea cheltuielilor? Iată câteva exemple:

    • Obținerea celui mai avantajos curs de schimb în funcție de suma tranzacționată, dar și de monedă. Unele monede sunt mai volatile decât altele, iar efectuarea tranzacțiilor cu ajutorul unui partener specializat în schimb valutar și plăți internaționale vă poate ajuta să faceți economii din costurile asociate tranzacțiilor (de ex: din comisioane de transfer, valoare de schimb, timp de procesare a plății);
    • Asigurarea cursului de schimb pentru tranzacțiile recurente. Așa cum spuneam mai sus, contractul Forward este instrumentul care vă ajută să securizați un curs de schimb pentru monedele în care tranzacționați. În condițiile unor tranzacții programate și, mai ales, când valorile plăților sau încasărilor sunt mari, contractul Forward vă oferă un control cert asupra volatilității pieței valutare. Există, într-adevăr, și posibilitatea ca evoluția monedei acoperite prin contractul Forward să evolueze în favoarea dumneavoastră pe piața SPOT. În acest caz, condițiile contractuale rămân valabile până la data încetării contractului. În orice altă situație însă, contractul FORWARD vă oferă liniștea și predictibilitatea necesare bunei derulări a afacerii pe termen mediu și lung.

    Factorii care influențează decizia tranzacționării pe piața SPOT versus alegerea unui contract Forward sunt extrem de variați și, adesea, dificil de urmărit de către un antreprenor al cărui scop principal este bunul mers al afacerii.

    De peste 20 de ani, echipa noastră de specialiști în schimb valutar și plăți internaționale urmărește zilnic piața tocmai pentru ca dumneavoastră să nu fiți nevoit să faceți asta. Intrați în contact cu noi pentru a afla ce schimbări pozitive puteți face în afacerea dumneavoastră de import-export alegând tipul potrivit de tranzacționare la momentul potrivit.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube