Akcenta logo

    Știrile dimineții - 25.04.2024

    25. 4. 2024

    Evenimente cheie

    Germania: Indicele ifo al climatului de afaceri, un indicator al sentimentului general în cadrul companiilor, a crescut la 89,4 puncte în aprilie, față de 87,9 puncte în martie. A treia creștere consecutivă este secundată și de răspunsul companiilor care s-au declarat mai mulțumite de activitatea lor curentă. Pe fondul creșterii încrederii în stabilizarea economiei, mai ales datorită sectorului serviciilor, și așteptările companiilor s-au îmbunătățit.

    România: Cifra de afaceri în serviciile prestate în principal întreprinderilor, în luna februarie 2024, a crescut faţă de luna ianuarie 2024, ca serie brută cu 3,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,6% (INS).

    SUA: comenzile de bunuri durabile au crescut cu 2,6% în martie, față de februarie 2024.

    Polonia: rata șomajului a scăzut la 5,3% în martie, de la 5,4% în februarie.

    Evoluții din piața valutară

    EUR/RON - Leul începe cu variație minimală ziua de 25 aprilie, cu o diferență de -0.0001 Lei față de ziua anterioară. Până la noile date INS referitoare la tendințele în evoluția activității economice, este de așteptat ca perechea valutară să aibă variații minimale.

    USD/EUR - Datele de miercuri privind comenzile de bunuri durabile au avut un impact nesemnificativ asupra perechii valutare principale, tranzacțiile fiind stabile în intervalul 1,068 - 1,07 USD/EUR. La fel, indicele Ifo din Germania nu a adus schimbări vizibile, însă datele de azi ar putea înclina balanța. S.U.A. va publica estimarea preliminară a PIB-ului pentru primul trimestru al anului curent, astfel că rezultate mai bune decât cele anticipate pot contribui la aprecierea monedei americane.

    USD/JPY - Banca Japoniei ar putea interveni asupra cursului monedei naționale (JPY), în cadrul unei reuniuni programată pentru ziua de vineri, 26 aprilie, în condițiile în care yen-ul a atins cel mai scăzut nivel în ultimii 34 de ani. Yen-ul a pierdut în ultimele 24 de ore aproximativ 0,3-0,4%.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: discursurile bancherilor centrali (BCE)

    Germania: încrederea consumatorilor conform GfK (mai)

    SUA: Produsul intern brut (T1) - estimare preliminară, Noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj (până la 20/4), Balanța comercială (martie), Vânzări de locuințe în așteptare (martie)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube