Akcenta logo

    Știrile dimineții - 24.04.2024

    24. 4. 2024

    Evenimente cheie

    Zona euro: indicele PMI compozit a crescut la 51,4p în aprilie, conform estimării preliminare. Subindicele PMI pentru industria prelucrătoare a scăzut la 45,6p, în timp ce subindicele PMI pentru servicii a crescut la 52,9p.

    România: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în luna februarie, ca serie brută, cu 12.1% față de luna ianuarie 2024. Creșterea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în comparație cu aceeași perioadă din 2023 atât ca serie brută, cu 4,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,6 (INS).

    Germania: Indicele compozit PMI a crescut la 50,5 b în aprilie, conform estimării preliminare. Subindicele PMI în sectorul manufacturier a crescut la 42,2 b, iar subindicele PMI în sectorul serviciilor a crescut la 53,3 b.

    Ungaria: Banca centrală a Ungariei (MNB) a redus dobânzile cu 50 de puncte de bază (rata principală 7,75%).

    Polonia: Vânzările cu amănuntul au crescut în martie cu 6,1% față de anul precedent. Creșterea masei monetare M3 a încetinit la 6,6% an/an în martie.

    SUA: Conform datelor finale, numărul de autorizații de construcții noi eliberate a scăzut cu 3,7% l/l în martie. Vânzările de locuințe noi au crescut cu 8,8% l/l în martie. Indicele compozit PMI a scăzut la 50,9 b în aprilie, conform estimării preliminare. Subindicele PMI în sectorul manufacturier a scăzut la 49,9 b, iar subindicele PMI în sectorul serviciilor a scăzut la 50,9 b.

    Evoluții din piața valutară

    EUR/RON - Leu a închis ziua de 23 aprilie într-o depreciere ușoară în perechea valutară EUR/RON, cursul anunțat de B.N.R. fiind de 4.9762Lei/euro, în creștere cu +0.0004 Lei și o creștere procentuală de 0,01% față de ziua anterioară. Se estimează că această tendință se va menține pe parcursul săptămânii curente.

    CHF/RON - Se estimează că în următoarele 24 de ore, cursul de schimb CHF/RON își va continua scăderea după ce ieri, cursul BNR anunțat a fost de 5,1128 RON/CHF, o scădere de 0,001 față de ziua anterioară și scădere de 0,005 față de debutul săptămânii.

    EUR/USD - perechea valutară recuperează pierderile din săptămâna trecută și este tranzacționată la un curs mediu de 1.0700 în această dimineață. Perechea își păstrează un echilibru relativ pe fondul raportărilor de business puternice din zona Euro comparativ cu rezultatele sub așteptări din sectorul industrial și servicii din S.U.A. În cursul zilei de miercuri se așteaptă și datele cu comenzile de bunuri durabile pentru luna martie din S.U.A., un element care ar putea sprijini moneda americană.

    Date și evenimente așteptate

    România: ocuparea și somajul - Subocuparea şi forţa de muncă potenţială adiţională (date finale pentru 2023)

    SUA: comenzi de bunuri durabile (martie)

    Germania: Indicele climatului de afaceri (aprilie)

    Polonia: rata șomajului (martie)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube