Akcenta logo

    Potrivit datelor UE, România a înregistrat anul trecut un deficit de 6,6% din PIB

    26. 4. 2024

    Calendarul macroeconomic al României a fost gol săptămâna trecută. Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat deficitul bugetar al României în 2023 la 6,6% din produsul intern brut (PIB). Împreună cu Italia și Ungaria, acesta este cel mai mare deficit dintre statele membre. Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date privind evoluția comerțului cu ridicata din România, care, exceptând autovehiculele, a crescut cu 2,9 % an/an în primele două luni din acest an, după ajustarea pentru rata de creștere.

    Printre statisticile macroeconomice din zona euro și SUA, estimările preliminare ale activității economice din Germania și din zona euro au atras atenția în această săptămână, statisticile cheie fiind estimarea preliminară a produsului intern brut (PIB) al primului trimestru din SUA și inflația PCE din SUA. PIB-ul SUA a dezamăgit, crescând cu "doar" 1,6 % trim./trim. anualizat, față de estimarea pieței de 2,5 % trim./trim. anualizat. Consumul gospodăriilor și cheltuielile guvernamentale au fost mai slabe, în timp ce inflația (deflatorul PIB) a crescut mai rapid. Cu toate acestea, economia SUA continuă să crească mai rapid decât economia zonei euro.  Inflația PCE de bază în SUA a crescut cu 3,7 % trim./trim. în termeni anualizați în T1, accelerând de la creșterea anterioară de 2,0% (estimarea pieței de 3,4 % trim./trim.). În general, datele din SUA par, așadar, inflaționiste. Sondajele PMI din aprilie din Germania și din zona euro au avut un caracter oarecum mixt, sectorul serviciilor fiind o surpriză plăcută (Germania 53,3 puncte față de estimarea de 50,6 puncte, zona euro 52,9 puncte față de estimarea de 51,8 puncte). Cu toate acestea, problema rămâne sectorul manufacturier, unde indicele se situează cu mult sub pragul neutru de 50 de puncte.

    Euro s-a descurcat bine pe principala pereche valutară. Luni, dolarul a continuat să înregistreze creșteri și se tranzacționa după-amiază sub nivelul de 1,065 USD/EUR, în timp ce joi euro se îndrepta spre nivelul de 1,075 USD/EUR. La sfârșitul după-amiezii, se tranzacționa ușor peste nivelul de 1,070 USD/EUR. Din punct de vedere tehnic, este probabilă o tranzacționare în intervalul USD/EUR 1,05 - 1,075. Ședința Fed (1 mai a.c.) va fi esențială.

    Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută într-o bandă îngustă de 4,975 - 4,977 RON/EUR.

    Față de dolar, RON a avut o evoluție bună. Deși luni a slăbit până la 4,68 RON/USD, a reușit să câștige treptat pe parcursul săptămânii și a încheiat joi la 4,65 RON/USD.

    Prognoza FX


    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube