Banca centrală a României a surprins și nu a redus dobânzile la ședința din mai

    17.05.2024

    Image

    -       Banca Națională a României nu a modificat, luni, niciuna dintre ratele dobânzilor, lăsând neschimbată dobânda cheie la 7,00 %. Piața se aștepta la o reducere a ratei cu 25 de puncte de bază. Guvernatorul băncii, M. Isărescu, a declarat că, deși inflația încetinește, reducerea ratei trebuie analizată cu mare atenție, iar decizia va depinde de date. Potrivit acestuia, este posibil ca o reducere să nu fie făcută nici în iulie și august. De asemenea, Banca a majorat estimarea privind inflația IPC la sfârșitul anului la 4,9 % (de la 4,7 %). Inflația IPC de consum a încetinit la 5,9 % an/an în aprilie (6,6 % an/an în martie), cel mai scăzut nivel din august 2021. Producția industrială din martie a fost o surpriză plăcută, crescând atât la nivel lunar, cât și anual (3,9 % la nivel lunar, 2,8 % la nivel anual). Economia României a crescut cu doar 0,1 % y/y în T1, conform estimării preliminare, deși piața estimase o creștere de 2,7%.

    -       Dintre statisticile macroeconomice din zona euro și din SUA, inflația IPC din aprilie din SUA și cererile de ajutor de șomaj din SUA au fost deosebit de importante. Inflația IPC din SUA a surprins în creștere în ultimele luni (realitatea a fost mai mare decât consensul pieței), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat acum. Inflația IPC globală a crescut cu 0,3 % m/m și cu 3,4 % a/an (consensul pieței: +0,4 % m/m și +3,4 % a/an), iar componenta de bază a inflației a crescut cu 0,4 % m/m și cu 3,6 % a/an (în deplină concordanță cu estimările pieței). Astfel, pentru prima dată în acest an, inflația de bază nu a surprins prin creșterea mai rapidă decât în perioada ianuarie-martie. În general, inflația a dat semne de încetinire în aprilie, după o creștere mai mare în primul trimestru. Cu toate acestea, detensionarea treptată a inflației va trebui să fie confirmată de cifrele din lunile următoare. O reducere a ratei în iunie încă nu poate fi complet exclusă, dar o primă reducere a ratei în trimestrul al treilea este mult mai probabilă. Noile cereri săptămânale noi de ajutor de șomaj din SUA (222k) au fost mai mici decât în săptămâna precedentă (232k), dar numărul pe patru săptămâni a crescut la puțin sub 218k (cel mai mare din ultimele trei luni).

    -       Euro s-a descurcat bine pe principala pereche valutară săptămâna trecută. În timp ce luni dimineață se tranzacționa încă la 1,077 USD/EUR, joi euro a încheiat la 1,087 USD/EUR.

    -       Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -        Pe perechea valutară cu dolarul american, RON s-a descurcat bine. În timp ce luni dimineață se tranzacționa încă la 4,62 RON/USD, RON a încheiat joi după-amiază la 4,58 RON/USD. 

    Progonza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube