- În statisticile macroeconomice românești, în luna martie au fost publicate prețurile producției industriale, care au scăzut cu 7,9 % față de anul precedent, a noua lună consecutivă de scădere și cea mai abruptă scădere din 2006 încoace. Prețurile au scăzut în mod deosebit de accentuat pentru aprovizionarea cu energie (cu aproape 27 %), în timp ce prețurile industriale din România au scăzut cu 1,8 % de la o lună la alta. Oficiul Român de Statistică a publicat, de asemenea, creșterea vânzărilor cu amănuntul din luna martie, care a fost de 0,7 % m/m (în scădere cu 0,2 % m/m în februarie) și de 4,3 % a/an (în creștere cu 6,3 % a/an în februarie). Creșterea vânzărilor rămâne ridicată pentru bunurile nealimentare, deși s-a înregistrat o ușoară încetinire (10,9 % a/an față de 13,8 % a/an în februarie).
- Dintre statisticile macroeconomice din zona euro și din SUA, au fost demne de remarcat datele finale ale sondajului PMI din sectorul serviciilor din zona euro și datele privind piața muncii din SUA. Numărul cererilor săptămânale de ajutor de șomaj a surprins cu o creștere mai mare, ajungând la 231k, deși piața estimase doar o creștere ușoară la 212k (de la 209k revizuit în săptămâna precedentă). Aceasta este cea mai mare cifră din august 2023. Aceste cifre ridicate au întrerupt astfel un șir de patru surprize consecutive sub forma unor cifre mai mici decât cele așteptate. Datele confirmă răcirea incipientă a pieței muncii din SUA (de asemenea, ca urmare a unui raport NFP mai slab și a unei creșteri a ratei șomajului săptămâna trecută) și ridică miza unei reduceri a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA (Fed) în acest an. Indicele PMI din aprilie din zona euro a oferit apoi o confirmare finală a unei redresări în sectorul serviciilor, indicatorul său situându-se aproape de maximele anuale (53,3 puncte).
- Principala pereche valutară s-a tranzacționat într-un interval de 1,073 - 1,079 USD/EUR. În ansamblu, euro s-a descurcat bine. Eurodolarul a fost afectat de reverberațiile datelor de vineri de pe piața americană de la începutul săptămânii. Joi, euro a încheiat la 1,078 USD/EUR. Următoarea statistică importantă cu un impact mai puternic asupra eurodolarului este așteptată să fie inflația de consum din SUA, miercurea viitoare.
- Pe perechea valutară RON/EUR, săptămâna trecută au predominat tranzacțiile în intervalul 4,968 - 4,975 RON/EUR.
- Perechea valutară RON/USD s-a tranzacționat în intervalul 4,61 - 4,64 RON, joi RON a încheiat la nivelul de 4,62 RON/USD. La acest nivel s-a aflat și luni dimineață.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.