România: Piața muncii din România prezintă semne de stabilizare, rata șomajului înregistrând o ușoară scădere în noiembrie 2024, ajungând la 5,3%, față de 5,4% în octombrie, potrivit celor mai noi date INS. Datele arată o diferență notabilă între sexe, bărbații înregistrând o rată a șomajului de 5,5%, cu 0,5 puncte procentuale peste cea a femeilor, care se situează la 5,0%. În termeni absoluți, numărul total al șomerilor a scăzut la 435.600 persoane în noiembrie 2024, comparativ cu 441.100 în luna precedentă și 449.400 în aceeași perioadă a anului trecut. Un aspect îngrijorător rămâne rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), care a atins 25,3% în trimestrul III al anului 2024. Pentru segmentul de vârstă 25-74 ani, care reprezintă 70,9% din totalul șomerilor, rata șomajului s-a situat la un nivel mai moderat de 4,0%. Trendul general al pieței muncii indică o tendință de stabilizare, cu fluctuații minore de la lună la lună, sugerând o reziliență moderată a economiei în fața provocărilor actuale. Următoarea actualizare a datelor privind șomajul pentru decembrie 2024 este programată pentru 30 ianuarie 2025.
Germania: Comenzile din fabrică au scăzut cu 5,4% pe lună în noiembrie 2024, mai rău decât declinul de 1,5% din octombrie, ratând estimările pieței care anticipa o stagnare. A fost cea mai mare scădere din august, determinată de o scădere cu 58,4% a comenzilor de avioane, nave și trenuri, după comenzile considerabile la scară largă din octombrie. Excluzând comenzile mari, intrările de comenzi au crescut ușor cu 0,2% față de octombrie. Într-o comparație la trei luni, comenzile noi au fost cu 1,7% mai mari în perioada septembrie-noiembrie față de cele trei luni precedente. Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut cu 0,6% de la o lună la alta în noiembrie 2024, după o creștere revizuită în creștere de 0,4% în octombrie și comparativ cu previziunile privind o creștere de 0,5%. Luând în considerare întregul an 2024, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,1%, conform estimprilor preliminare.
Zona euro: Indicatorul Sentimentului Economic din Zona Euro (ESI) a scăzut brusc la 93,7 în decembrie 2024, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, comparativ cu 95,8 în noiembrie și mai rău decât previziunile de 95,6. Încrederea s-a înrăutățit în rândul industriei (-14,1 față de -11,4), al comercianților cu amănuntul (-14,5 față de -13,8), al constructorilor (-5,2 față de -4,9) și al consumatorilor (-14,5 față de -13,8), dar s-a îmbunătățit în rândul furnizorilor de servicii (5,9 față de 5,3). Încrederea consumatorilor din zona euro a scăzut cu 0,7 puncte față de luna precedentă, ajungând la -14,5 în decembrie 2024, marcând a doua lună consecutivă de deteriorare și aliniindu-se cu cifrele preliminare. Aceasta a fost cea mai scăzută valoare din luna aprilie a acestui an, indicele rămânând sub media sa pe termen lung. În Uniunea Europeană extinsă, sentimentul consumatorilor a scăzut cu 1 punct, până la -13,4, marcând a doua scădere lunară consecutivă. Inflația prețurilor de producție a crescut în zona euro la 1,60% în noiembrie de la 0,40% în octombrie 2024, în timp ce în evoluția anuală prețurile de producție au scăzut cu 1,20% în noiembrie 2024 față de aceeași lună din anul precedent.
SUA: Conform minutelor FOMC din decembrie 2024, decizia Fed de reducere a ratei dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază (până la 4,25-4,5%) nu a fost unanimă, Beth Hammack votând împotriva reducerii, argumentând că ar fi fost preferabilă menținerea unei poziții restrictive pentru a asigura revenirea inflației la țintă. În ceea ce privește dinamica prețurilor, Fed constată că inflația, deși a scăzut semnificativ față de vârful din 2022, rămâne peste nivelul țintă. Indicatorul PCE a înregistrat 2,3% în octombrie, în scădere de la 3% în anul anterior, în timp ce inflația de bază PCE s-a situat la 2,8%, comparativ cu 3,4% în perioada precedentă. Pentru perioada următoare, FOMC semnalează că se apropie de momentul în care va încetini ritmul relaxării politicii monetare. Sondajele indică așteptări pentru reduceri cumulate de 75 de puncte de bază în 2025. Participanții la ședință au subliniat necesitatea unei abordări prudente în ajustările viitoare ale politicii monetare, în contextul în care riscurile inflaționiste au crescut, în special din cauza potențialelor modificări ale politicilor comerciale și de imigrație. Cu toate acestea, evaluarea generală a riscurilor rămâne echilibrată, iar comitetul își menține angajamentul de a monitoriza atent datele economice și de a ajusta politica în consecință. În alte date macroeconomice notăm raportul ADP potrivit căruia întreprinderile private din SUA au adăugat 122 000 angajați noi în decembrie 2024, cel mai puțin în patru luni, comparativ cu 146 000 în noiembrie și sub previziunile de 140 000. „Piața muncii a scăzut la un ritm de creștere mai modest în ultima lună din 2024, cu o încetinire atât a angajărilor, cât și a creșterilor salariale. Asistența medicală a ieșit în evidență în a doua jumătate a anului, creând mai multe locuri de muncă decât orice alt sector”, a declarat Nela Richardson, economist șef, ADP. Cererile inițiale de ajutor de șomaj au scăzut cu 10 000 față de săptămâna precedentă, ajungând la 201 000 în săptămâna care s-a încheiat la 4 ianuarie, cel mai scăzut nivel din ultimele unsprezece luni, în contrast cu creșterea așteptată de 218 000. Stocurile de țiței din SUA au scăzut, în timp ce stocurile de benzină și de distilate au crescut în săptămâna care s-a încheiat în ianuarie, potrivit EIA. Stocurile de țiței au scăzut cu 0,959 milioane de barili, mai mult decât așteptările pieței pentru o scădere de 0,6 milioane de barili.
EURUSD: Miercuri, în perechea de referință, euro a slăbit în raport cu american, iar perechea a revenit la nivelul de la finalul săptămii trecute - 1,03 USD/EUR. Slăbirea Euro a fost determinată de sentimentul economic în declin în zona euro, precum și de comenzile industriale slabe din Germania. Nu în ultimul rând, euro a fost subminat și de informațiile pe care D. Trump le-a furnizat media, potrivit cărora declararea unei urgențe economice naționale ar fi oportună pentru că s-ar putea impune tarife la importurile din SUA cât mai ușor posibil.
EURRON și USDRON: BNR a reluat miercuri, 8 ianuarie, comunicările cursului oficial al Leului în raport cu monedele principale. Astfel, în perechea EURRON, cursul oficial a fost stabilit la 4,9738 RON/EUR, cu -0,0011 RON mai mic decât în data de 3 ian. și având o variație de -0,02%. În perechea USDRON, cursul oficial a fost stabilit la 4,8217, în scădere cu -0,0156 RON/USD și variație zilnică de -0,32%.
România: Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) (noiembrie);
Cehia: Producția industrială și în construcții (noiembrie); Rata șomajului (decembrie);
Ungaria: Producția industrială și vânzările cu amănuntul (noiembrie);
Zona euro: Vânzări cu amănuntul (noiembrie);
Germania: Producția industrială și comerțul exterior cu bunuri (noiembrie);
SUA: Discursurile bancherilor centrali (Fed) - Harker, Barkin, Bowman.