Știrile dimineții - 8.10.2024

    08.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în serie brută cu 2,1% în august față de luna iulie 2024, și cu 1,6% în serie ajustată. În bază anuală, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut ca serie brută cu 8,1% în august 2024 față de august 2023, iar ca serie ajustată a crescut cu 9,2%. În primele 8 luni ale anului, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 8,1% (serie brută) față de perioada similară din 2023, iar ce serie ajustată a crescut cu 7,3%.

    Zona euro: În luna august 2024, comparativ cu luna iulie 2024, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,3% în UE, conform estimărilor Eurostat. În iulie 2024, volumul comerțului cu amănuntul a rămas stabil în zona euro și a crescut cu 0,1% în UE. În bază anuală, indicele vânzărilor cu amănuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,8% în zona euro și cu 1,0% în UE. România (cu +1,6%) se situează pe locul trei în topul creșterilor lunare ale volumului total al comerțului cu amănuntul, după Luxemburg (+5,3%) și Cipru (+2,2%). În iulie 2024, comparativ cu iunie 2024, producția de servicii ajustată sezonier a crescut cu 1,0% în zona euro și cu 1,2% în UE, arată estimările Eurostat. În luna iunie 2024, producția de servicii a scăzut cu 0,8% în zona euro și cu 0,9% în UE. În bază anuală, producția de servicii a crescut cu 2,6% atât în zona euro, cât și în UE. La acest indicator, România se numără printre țările cu cele mai mari scăderi lunare (-1,6%), alături de Grecia (-1,0%) și Letonia (-0,3%).

    Germania: Comenzile industriale au scăzut cu 5,8% de la o lună la alta în august 2024, cu mult peste ceea ce anticipase piața (scădere de 2,0%). Pentru luna anterioară, citirea revizuită indică o creștere de 3,9%. Aceasta a fost cea mai abruptă scădere din ianuarie a.c. De altfel, perspectivele economice ale Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, sunt în scădere accentuată din cauza unei cereri anemice. Vice-cancelarul german, Robert Habeck, estimează o scădere anuală a economiei germane de 0,2% pentru anul în curs, potrivit unor relatări ale ziarului Sueddeutsche Zeitung.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Trendul crescător al dolarului s-a menținut și pe parcursul zilei de luni, perechea principală fiind tranzacționată în apropierea valorii de suport de 1,0950. Dolarul se apropie de valorile maxime ale ultimelor șase săptămâni, în condițiile unui optimism precaut legat de apropiata reuniune de politică monetară a BCE, când se așteaptă o nouă scădere a ratelor, dar mai ales sub influența datelor de vineri, din piața muncii americană.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: producția industrială (august); discursurile bancherilor centrali (BCE) - Schnabel;

    SUA: Balanța comercială (august); Indicele de optimism economic RCM/TIPP (octombrie); stocurile de țiței API (04/10);

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube