Zona euro: Indicele HCOB pentru servicii din zona euro a crescut la 53,3 în aprilie, marcând cea mai puternică creștere din aproape un an, depășind estimarea inițială de 52,9 și de la 51,5 în martie. Indicele PMI compozit a crescut la 51,70 puncte în aprilie, de la 50,30 puncte în martie 2024. Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,4% în martie față de luna precedentă, în conformitate cu datele prognozate, după o scădere revizuită de 1,1% în februarie. Este a cincea scădere consecutivă influențată direct de scăderea prețurilor energiei. Evoluția în scădere a prețului energiei este factorul determinant și în scăderea prețurile producătorilor industriali pentru același interval. Scăderea de 7,8% în ritm anual, după o scădere revizuită de 8,5% înregistrată în luna precedentă, este conformă cu așteptărilor pieței (7,7%).
EUR/USD: Dolarul american crește și oprește evoluția recentă a perechii valutare principale. În zona Euro, economiștii BCE consideră că cifrele din aprilie (în special prețurile de consum), redau încrederea că inflația se află pe calea anticipată de scădere către nivelul de 2%. Datele mai slabe privind forța de muncă din SUA, publicate săptămâna trecută au ridicat speranțele privind o potențială reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală (Fed) în 2024. Acest lucru a subminat în cele din urmă dolarul american în raport cu euro, perechea deschizând ziua curentă de tranzacționare la valoarea de 1.0765.
EUR/RON: Eur începe săptămâna de tranzacționare în același trend cu variații minore. Valoarea de tranzacționare comunicată de BNR pentru 3 mai a fost de 4.9764 (+0.0005 mai mult față de ziua anterioară, un avans procentual de doar +0.01).
USD/RON: Datele anunțate la începutul lunii mai au întărit moneda americană în raport cu leul, cursul pentru prima zi de tranzacționare a săptămânii curente fiind în creștere cu 0,30% (+0,0139 Lei) ajungând la 4,65 RON/USD.
Zona euro: Indicele PPI (MoM, YoY - martie), Indicele compozit PMI (aprilie), Indicele PMI în servicii (aprilie)
România: Indicele prețurilor producției industriale (IPPI, martie); Șomajul BIM (martie)
Germania: Balanța comercială (martie)
SUA: discursurile bancherilor Fed (Barkin, Williams)