România: Raportul BCR PMI pentru industria prelucrătoare din România, pentru luna decembrie, arată că sectorul încheie anul 2024 în teritoriu negativ, înregistrând cea mai severă contracție din ultimele 18 luni. Indicatorul principal a coborât la 46,4 puncte în decembrie, de la 48,0 puncte în noiembrie, semnalând o deteriorare accentuată a condițiilor de afaceri în sector. Punctul central al declinului îl reprezintă prăbușirea comenzilor noi, care au înregistrat cea mai rapidă rată de scădere din iulie 2023. Factorii principali care au contribuit la această situație includ instabilitatea politică, constrângerile bugetare ale clienților și dezinteresul general al pieței. Exporturile continuă să fie sub presiune, menținându-se într-o zonă puternică de contracție, deși cu o ușoară ameliorare față de luna precedentă. Situația este agravată de contextul economic global nefavorabil, evidențiat și de indicatorul HCOB PMI pentru sectorul manufacturier german, care rămâne semnificativ sub pragul neutru de 50 de puncte. Media anuală a indicelui BCR PMI pentru 2024, de 48,6 puncte, sugerează că sectorul manufacturier românesc va înregistra al doilea an consecutiv de contracție. Mai mult, media pentru ultimul trimestru al anului 2024 este inferioară trimestrului precedent, indicând o posibilă contribuție negativă la PIB în T4 2024. Într-o notă pozitivă, presiunile asupra costurilor au atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, deși rămân semnificative. Cu toate acestea, în contextul cererii slabe, companiile au implementat doar creșteri marginale ale prețurilor de vânzare.
Germania: În decembrie, rata șomajului a rămas la 6,1% (cu ajustarea sezonieră), cu puțin sub așteptările pieței de 6,2%. Cu toate acestea, șomajul rămâne la un nivel ridicat, apropiat maximelor din febraurie 2021. Rata medie a șomajului pentru acest an a crescut ușor la 6,0% în 2024, de la 5,7% în 2023. În acest context, șefa Oficiului Muncii, Andrea Nahles a declarat că „privind în urmă, recesiunea economică continuă din 2024 a lăsat urme tot mai adânci pe piața muncii”.
SUA: PMI ISM în industria prelucrătoare din SUA a crescut cu 0,9 puncte față de luna precedentă la 49,3 în decembrie 2024, depășind valoarea de 48,4 anticipată de piață. Citirea reflectă cel mai redus ritm de contracție în sectorul de producție din SUA de la 50,3 înregistrat în martie, care a fost singura perioadă de expansiune în industrie din septembrie 2022. Și cererea de bunuri noi a crescut considerabil, indicatorul pentru comenzile noi fiind de 52,5, cel mai mare nivel înregistrat în ultimele 11 luni. Ca rezultat, pentru prima oară în ultima jumătate de an producția a crescut (50,3). În același timp au crescut și prețurile cu care se confruntă firmele a crescut. Valoarea de 52,5 pentru indicatorul creșterii prețurilor a depășit estimările pieței de 51,7.
EURUSD: Euro a terminat săptămâna anterioară cu o minimiă redresare, îndreptându-se pentru scurt timp puțin peste nivelul de 1,030 USD/EUR, deși pe finalul zilei de vineri a revenit sub acest nivel. Dolarul a primit suport din partea pieței după anunțarea ISM PMI pentru sectorul manufacturier din decembrie, datele fiind mai bune decât se anticipa. Perechea ar putea fi influențată în primele zile ale săptămânii curente de datele PMI din Germania și zona euro.
Zona euro: Indicele compozit PMI (date finale, decembrie); indicele PMI pentru servicii (date finale, decembrie);