România: În luna septembrie 2024, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut cu 1,8% față de luna august 2024, potrivit INS. De la an la an, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut în septembrie cu 1,7%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în trimestrul III 2024 față de trimestrul III 2023. În trimestrul III 2024, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 6,0% comparativ cu trimestrul III din anul 2023. În trimestrul III 2024, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a crescut cu 5,3 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2023, ajungând la 73,2%. În ce privește sectorul turistic, în evoluția anuală, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare inclusiv apartamente și camere de închiriat au crescut cu 0,1% în septembrie, iar înnoptările au scăzut cu 2,1%. Tot în septembrie, la punctele de frontieră, sosirile au înregistrat 1136,6 mii vizitatori străini, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români au fost de 1340,5 mii.
Germania: PMI manufacturier HCOB a fost revizuit în creștere la 43 în octombrie 2024, față de citirea preliminară de 42,6. Industria germană rămâne deci în scădere, deși rata de scădere s-a mai atenuat față de minimul de 40,6 înregistrat în luna septembrie.
Zona euro: PMI manufacturier HCOB pentru zona euro a fost revizuit ușor în creștere la 46 în octombrie 2024, de la o citire de 45,9. Indicatorul înregistrează astfel o creștere de la nivelul de 45 din septembrie, însă rămâne sub 50, ceea ce arată că industria se contractă însă într-un ritm mai lent decât la începutul anului. De remarcat faptul că este a 28-a lună de declin, în cea mai îndelungată serie de scăderi de la începutul înregistrării acestui indicator în 1997.
SUA: Comenzile noi pentru produse manufacturate în SUA au scăzut cu 0,5% față de luna precedentă, conform așteptărilor pieței, care anticipa o scădere de 0.4%. Astfel, comenzile noi au ajuns la 584,2 miliarde de dolari în septembrie 2024, continuând declinul din august.
EURUSD: Volatilitatea crescută din jurul perechii principale pe fondul geopolitic curent, cu mai puțin de 24 ore înainte de alegerile din SUA a făcut ca EURUSD să revină luni către nivelul maxim înregistrat la mijlocul lunii octombrie - în apropiere de 1,0900. Moneda europeană a primit sprijin suplimentar și din partea datelor economice un pic mai bune din sectorul manufacturier al zonei euro pentru luna octombrie.
EURRON și USDRON: Leul se menține pe același trend la începutul săptămânii, cursul oficial în perechea EURRON fiind stabilit la 4,9748 (+0,0001 față de ziua anterioară). În perechea USDRON, dolarul american este în scădere, cursul anunțat fiind de 4,5640 RON/USD - cu -0,0174 și -0,38% variație zilnică.
Germania: înmatriculări de vehicule noi (octombrie);
Zona euro: PMI HCOB industria prelucrătoare (date finale, octombrie); discursurile bancherilor centrali (C.Lagarde, Schnabel); Reuniunea ECOFIN;
SUA: Balanța comerciaă (septembrie); PMI compozit S&P Global (date finale, octombrie); PMI servicii S&P Global (date finale, octombrie); PMI ISM servicii (octombrie); alegerile prezidențiale din SUA.