Akcenta logo

    Știrile dimineții - 5.07.2024

    05.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Zona euro: Contul curent al zonei euro a înregistrat un excedent de 307 miliarde EUR (2,1% din PIB-ul zonei euro) în cele patru trimestre până în primul trimestru din 2024, după un deficit de 33 miliarde EUR (0,2% din PIB) înregistrat cu un an înainte. Această evoluție a fost determinată în principal de trecerea de la un deficit (43 de miliarde EUR) la un excedent (305 miliarde EUR) pentru bunuri și, într-o mai mică măsură, de o scădere a deficitului pentru veniturile secundare de la 169 de miliarde EUR la 164 de miliarde EUR. Aceste evoluții au fost parțial compensate de reduceri ale excedentelor pentru servicii (de la 136 miliarde EUR la 128 miliarde EUR) și pentru veniturile primare (de la 43 miliarde EUR la 37 miliarde EUR). Indicatorul PMI pentru construcții a scăzut la 41,8 în iunie 2024 de la 42,9 în mai, indicând o contracție importantă a producției în construcții. Rata de scădere a fost a doua cea mai ridicată de la jumătatea anului 2020, după ianuarie a.c.. Volumul comenzilor a scăzut, ceea ce a condus la reducerea ocupării forței de muncă și a achizițiilor. Scăderea cererii a atenuat presiunile din lanțul de aprovizionare, a redus utilizarea subcontractanților și a condus la o ușoară inflație a costurilor de producție. Producția a scăzut în toate sectoarele și țările, perspectivele de viitor fiind cele mai negative din martie a.c. Potrivit minutelor BCE pentru ședința din 5-6 iunie bancherii europeni considerau că "datele macroeconomice din Zona Euro au continuat să se dovedească mai bune decât se așteptau în ultimele patru luni, consolidând opinia investitorilor că redresarea economică este pe drumul cel bun. În schimb, surprizele legate de datele macroeconomice din Statele Unite au devenit mai puțin favorabile".

    Germania: PMI pentru construcții a crescut la 39,7 în iunie 2024, de la 38,5 în mai, dar a continuat să indice un declin serios în sectorul construcțiilor, care durează acum pentru a 27-a lună consecutiv. Cu toate acestea, activitatea totală și comenzile noi au scăzut cel mai puțin din ultimele 10 și, respectiv, 16 luni, în timp ce firmele au fost cel mai puțin pesimiste cu privire la perspective din februarie 2022. Comenzile industriale au scăzut cu 1,6% de la o lună la alta în mai 2024, ratând estimările pieței privind o creștere de 0,5% și după o scădere revizuită de 0,6% în aprilie. A fost a cincea lună consecutivă de scădere și cel mai abrupt ritm din ianuarie, în principal din cauza scăderii comenzilor pentru aeronave, nave, trenuri (-19,2%) și industria auto (-2,9%).

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală a fluctuat pe parcursul zilei de joi când s-au publicat date negative privind evoluția sectorului de construcții din UE, respectiv deficitul de cont curent al zonei euro. Minutele ședinței BCE au avut și ele un rol în creșterea perechii. Cu un standby al monedei americane, cauzat de sărbătoarea națională din 4 iulie, EURUSD s-a tranzacționat în jurul valorii de 1,08. Fluctuații mai mari sunt așteptate pentru ziua de vineri.

    EURRON și USDRON: Fluctuații nesemnificative și în perechea EURRON, pentru care Banca Națională a anunțat un curs de 4,9772 (+0,0001 față de ziua anterioară), în timp ce dolarul american a mai slăbit ușor, cursul oficial fiind de 4,6089 (-0,38% față de ziua anterioară).

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Vânzările cu amănuntul în zona euro (mai), discursurile bancherilor centrali BCE (Ch. Lagarde);

    Germania: producția industrială (mai);

    SUA: rata șomajului (iunie), salarii (cu excepția sectorului agricol) (iunie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube