Știrile dimineții - 4.02.2025

    04.02.2025

    Image

    Evenimente cheie

    România: Potrivit datelor BNR, rezervele valutare au scăzut la 31 ianuarie 2025 până la 60.837 milioane euro, față de 62.135 milioane euro la 31 decembrie 2024, în timp ce rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2025 au fost de 69.810 milioane euro, faţă de 70.491 milioane euro la 31 decembrie 2024. Indicele BCR PMI a scăzut de la 46,4 în decembrie la 46,1 în ianuarie, marcând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începerea măsurătorilor în iulie 2023. Această deteriorare a fost determinată în principal de scăderea mai rapidă a producției și a stocurilor de achiziții, precum și de reducerea presiunii asupra lanțurilor de aprovizionare. Volumele de producție au înregistrat cea mai semnificativă scădere din istoria sondajului, în timp ce comenzile noi au continuat să scadă, dar într-un ritm mai lent. Rata de contracție a vânzărilor la export s-a moderat, fiind una dintre cele mai reduse înregistrate până în prezent. Achizițiile de factori de producție au scăzut semnificativ, înregistrând una dintre cele mai mari rate de contracție, depășită doar în februarie și august 2024. Un aspect pozitiv este îmbunătățirea încrederii în afaceri, care a atins cel mai înalt nivel din ultimele șapte luni. Companiile anticipează noi contracte și lansări de produse planificate care vor susține creșterea producției. Prețurile de producție au crescut semnificativ în ianuarie, marcând a 15-a lună consecutivă de creștere. Se anticipează că cererea externă va înregistra o îmbunătățire moderată în 2025, oferind suport pentru comenzile de export și potențial pentru redresarea sectorului manufacturier românesc.

    Cehia: PMI manufacturier a urcat la 46,6 în ianuarie, de la 44,8 în luna precedentă, depășind previziunile de 45,5. Producția și comenzile noi au continuat să scadă, dar într-un ritm mai lent, pe fondul unei cereri subdimensionate. Comenzile pentru export au înregistrat o scădere accelerată, cu o cerere mai slabă din piețele cheie pentru Cehia, în special Germania.

    Polonia: Indicele PMI pentru sectorul manufacturier a crescut la 48,8 în ianuarie, de la 48,2 în decembrie, depășind așteptările de 48,7. Deși sectorul a rămas în contracție, ritmul declinului a fost moderat, cu o scădere mai lentă a producției și stocurilor de materii prime. Comenzile noi au continuat tendința descendentă record, începută în martie 2022, dar rata de scădere s-a menținut moderată.

    Germania: PMI HCOB manufacturier a crescut la 45,0 în ianuarie, peste estimările preliminare de 44,1 și în creștere față de 42,5 în decembrie, rămânând totuși sub pragul de 50,0 care indică creștere. Declinul s-a atenuat, producția și comenzile noi scăzând în cel mai lent ritm din ultimele opt luni. În ciuda așteptărilor îmbunătățite ale mediului de afaceri, companiile au continuat disponibilizările din cauza capacității excedentare, extinzând reducerile de personal la 19 luni consecutive.

    Zona euro: Rata anuală a inflației a crescut ușor la 2,5% în ianuarie, de la 2,4% în decembrie, depășind ușor așteptările pieței de 2,4%, conform estimărilor preliminare. A fost cea mai ridicată rată a inflației din iulie 2024. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a rămas neschimbată la 2,7% pentru a cincea lună consecutiv, ușor peste previziunile pieței de 2,6%, dar încă la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2022. PMI-ul manufacturier HCOB pentru Zona Euro a fost revizuit în creștere la 46,6 în ianuarie, depășind estimarea preliminară de 46,1 și îmbunătățindu-se de la 45,1 în decembrie.

    SUA: PMI manufacturier S&P Global a fost revizuit în creștere la 51,2 în ianuarie, depășind estimarea preliminară de 50,1 și îmbunătățindu-se de la 49,4 în decembrie. Indicele PMI ISM pentru sectorul manufacturier american a crescut la 50,9 în ianuarie, de la 49,2 în decembrie 2024, depășind previziunile de 49,8. Această valoare marchează prima expansiune a sectorului după 26 de luni consecutive de contracție. Indicele ocupării forței de muncă pentru producătorii americani măsurat de ISM a sărit la 50,3 în ianuarie, de la 45,4 în luna precedentă, fiind prima citire peste pragul de 50 din mai 2024.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea EUR/USD a înregistrat o scădere dramatică la deschiderea săptămânii, tranzacționându-se în apropierea pragului de 1,0200, după ce în weeken președintele D.Trump a anunțat intrarea în vigoare de marți, 4 februarie a tarifelor comerciale pentru Mexic, Canada și China. Trump a menționat că tarifele vor afecta "cu siguranță" și Uniunea Europeană și Regatul Unit, deși a sugerat că există încă posibilitatea unui acord cu Regatul Unit. Niciuna dintre informațiile macroeconomice din zona euro, situate în marjele așteptate, nu a avut vreun impact major în perechea care a încheiat ziua de tranzacționare pe un curs corectiv stabilizat la 1,0300 USD/EUR. Ca răspuns la tarifele impuse de SUA, membrul Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene și Guvernatorul Băncii Centrale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, a caracterizat tarifele lui Trump drept "foarte brutale", avertizând că acestea vor afecta în special sectorul auto.

    EURRON și USDRON: Leul s-a depreciat cu peste un procent după anunțarea tarifelor de către președintele american, D. Trump. Cursul oficial al BNR a fost anunțat la 4,8595 luni, în creștere cu +0,0636 RON și cu o variație de +1,33% față de ultima zi de tranzacționare a lunii ianuarie. În contrast, perechea EURRON rămâne stabilă, cu o diferență de curs de doar -0,0001 RON, până la un curs oficial de 4,9766.

    Date și evenimente așteptate

    România: Înmatriculări noi de vehicule rutiere (T4 2024); Indicele prețurilor producției industriale (IPPI)(decembrie);

    SUA: Locuri de muncă vacante - raportul JOLTs (ianuarie); comenzi industriale (ianuarie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube