Știrile dimineții - 31.05.2024

    31.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Zona euro: În mai 2024, indicatorul de sentiment economic (ESI) a crescut marginal atât în UE (+0,3 puncte, până la 96,5), cât și în zona euro (+0,4 puncte, până la 96,0). Indicatorul așteptărilor privind ocuparea forței de muncă (EEI) și-a continuat tendința descendentă în ambele zone (UE: -0,4 puncte la 101,2, zona euro: -0,3 puncte la 101,3). Spre deosebire de ESI, EEI a continuat să înregistreze un scor peste media sa pe termen lung. În mai 2024, estimarea rapidă a indicatorului de încredere a consumatorilor realizată de DG ECFIN a crescut cu 0,5 puncte procentuale (p.p.) în UE și cu 0,4 p.p. în zona euro. La -13,2 (UE) și -14,3 (zona euro) puncte procentuale, încrederea consumatorilor rămâne în continuare sub media pe termen lung.

    România: Soldul conjunctural (un indicator al percepţiei managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen) arată, pentru luna mai, o creștere generalizată a activității economice în industria prelucrătoare, comerț, comerț cu amănuntul și servicii, respectiv creșteri asociate ale numărului de angajați și prețurilor. Doar în industria prelucrătoare numărul de salariați stagnează în intervalul aprilie-mai și estimat, mai-iunie. Managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%), în timp ce în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), dar și o creștere a prețurilor (+28% sold conjunctural). În servicii, soldul conjunctural al lunii mai indică o creștere moderată a cifrei de afaceri în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Rata şomajului în luna aprilie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna martie 2024.

    SUA: A doua publicare a produsului intern brut al SUA pentru Q1 a fost ușor mai mare decât anticipase piața, situându-se la valoarea de 1,3% QoQ față de estimarea de 1,2%. Însă rămâne în scădere față de citirea anterioară de 1.6% QoQ. Deflatorul PIB din Statele Unite a crescut cu 3,1% pe trimestru, până la 124,2 puncte de indice, în primul trimestru din 2024, față de o creștere mai mică, de 3,3%, în perioada precedentă și de așteptările pieței, de 3%. Prețurile PCE de bază în Statele Unite au crescut cu 3,6% în primul trimestru din 2024, ușor sub nivelul de 3,7% din estimarea anticipată. Cererile inițiale de șomaj s-au situat în mai la 219 mii, față de așteptarea de 218 mii, în creștere cu 4.000 față de luna anterioară.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Datele din SUA au scăzut perechea pe parcursul zilei de joi până la valoarea de 1,0790, însă dolarul a fost forțat să coboare în general și astfel a revenit la intervalul mediu al zilei anterioare, în jurul valorii de 1,084. Ziua de azi ar putea să schimbe din nou evoluția perechii principale cu mai multe date cheie în publicare, atât în UE (indicele armonizat pan-european al prețurilor de consum (IAPC) - creștere prognozată la fel ca și în cazul inflației globale IAPC), cât și în SUA (inflația indicelui de bază al prețurilor cheltuielilor de consum personal (PCE) din SUA - menținere prognozată).

    EURRON și USDRON: Ambele monede principale s-au întărit în raport cu Leul în cursul zilei de joi, continuând astfel tendința pe care am remarcat-o în ultima săptămână.4.9766 +0.0004 +0.01 %. Cursul oficial al BNR anunțat ieri a fost 4.9766 (+0.0004 și +0.01 % față de ziua anterioară), în timp ce pentru USD cursul oficial a ajuns la 4,6028 în creștere cu +0.0177 (+0.39 %) față de ziua anterioară, aducând dolarul în cea mai puternică poziție din această săptămână.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: rata inflației (anuală), rata de bază a inflației, indicele CPI flash (mai);

    Franța: rata inflației (mai);

    SUA: indicele de bază al prețurilor de consum (aprilie); indicele PCE al prețurilor (aprilie, evoluție lunară și anuală); PMI Chicago.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube