România: Buletinul lunar al BNR pentru august 2024, versiunea finală publicată pe 29 octombrie, arată că rata anuală a inflației IPC și-a reluat traiectoria descendentă, coborând la 5,10%, cu 0,32 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, în principal datorită efectelor dezinflaționiste din zona prețurilor administrate și a combustibililor. În acest context, Consiliul de administrație al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale până la nivelul de 6,50%, în contextul ameliorării semnificative a perspectivei inflației față de prognoza precedentă.
Germania: Încrederea consumatorilor germani a crescut la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Indicele GfK privind climatul de consum s-a situat la 21 de puncte în octombrie 2024. Pentru noiembrie 2024, GfK prognozează o valoare de -18,3 puncte pentru climatul de consum și, prin urmare, o îmbunătățire semnificativă a sentimentului consumatorilor. Totodată, indicatorii privind tendința de cumpărare și așteptările privind veniturile au crescut în septembrie, în timp ce așteptările economice au scăzut ușor.
SUA: Raportul JOLTs oferă date mai puțin pozitive decât era anticipat. Astfel, numărul locurilor de muncă vacante în SUA, în septembrie 2024, a scăzut cu 418 000 la 7,443 mil. față de cifra revizuită în scădere de 7,861 mil. în august și sub așteptările pieței care indicau o creștere la 7,99 mil. Este cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021 și indică o răcire a pieței muncii din SUA. Încrederea consumatorilor din SUA a înregistrat o creștere semnificativă în octombrie 2024, conform celui mai recent raport Conference Board. Indicele principal a urcat la 108,7 puncte, de la 99,2 puncte în septembrie, depășind estimările analiștilor. Evaluarea condițiilor actuale de către consumatori s-a îmbunătățit considerabil, Indicele Situației Prezente crescând cu 14,2 puncte până la 138,0. În același timp, optimismul față de viitorul apropiat s-a consolidat, Indicele Așteptărilor avansând cu 6,3 puncte până la 89,1 - un nivel care se situează confortabil peste pragul de 80 de puncte, considerat critic pentru anticiparea unei recesiuni. Deficitul comercial al SUA a crescut brusc la 108,2 miliarde de dolari în septembrie 2024, față de 94,2 miliarde de dolari în luna precedentă, acesta fiind cel mai mare deficit de când amenințările legate de aprovizionarea cu produse de bază declanșate de invazia rusă din Ucraina au dus la creșterea deficitului comercial la un nivel record în martie 2022. Indexul prețurilor locuințelor S&P CoreLogic Case-Shiller 20-city a crescut cu 5.2% în bază anuală în luna august 2024, cea mai mică creștere din ultimele zece luni, coparat cu creșterea de 5.9% din iulie și estimările pieței la 5.1%.
EURUSD: Perechea EUR/USD își recapătă tracțiunea și se tranzacționează în jurul valorii de 1,0800 în condițiile în care datele dezamăgitoare privind locurile de muncă vacante din SUA (JOLTs) fac mai dificilă menținerea la un nivel mai ridicat a Dolarului american. Dolarul a pierdut din sprijin și din cauza cifrelor sub așteptări privind balanța comerțului cu bunuri din SUA care a înregistrat un deficit neașteptat de 108,2 miliarde de dolari în septembrie, conform estimărilor preliminare.