Știrile dimineții - 30.07.2024

    30.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Soldul conjunctural pentru perioada iulie-septembrie publicat de INS arată o tendință ușor pozitivă, managerii anticipând creșteri ale activității, numărului de salariați, dar și ale prețurilor. În industria prelucrătoare, managerii previzionează o relativă stabilitate a volumului producției pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În ce privește prețurile, se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). În construcții, managerii prognozează o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%), creșterea numărului de angajați (sold conjunctural +7%), dar și o creștere mai mare a prețurilor (sold conjunctural +28%). În comerțul cu amănuntul, se așteaptă creșterea activităţii economice (sold conjunctural +20%), cu o creștere corelată a volumului comenzilor (sold conjunctural +15%). Angajatorii previzionează o creștere mai mică a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) și o accentuare a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%). În servicii, cifra de afaceri va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +7%), sectorul urmând să fie stabil în ce privește angajații (sold conjunctural +2%) și mai puțin afectat de creșterea prețurilor (sold conjunctural +14%).

    SUA: Indicele general de activitate al Fed din Dallas pentru industria prelucrătoare din Texas a scăzut la -17,5 în iulie 2024 de la -15,1 în luna precedentă. Cu această citire, sectorul manufacturier din Dallas depășește deja doi ani de contracții consecutive, lună de lună. Producția a scăzut față de luna precedentă (-1,3 față de 0,7 în iunie), La fel, comenzile noi au scăzut (-12,8 față de -1,3), în timp ce livrările înregistrează o contracție puternică (-16,3 față de 2,8). În contrast, salariile au continuat să crească puternic (21,2 vs 24,3), o tendință care continuă de peste patru ani, iar nivelul ocupării forței de muncă și-a revenit (7,1 vs -2,9). Pe parte de prețuri, costurile materiilor prime s-au accelerat (23,1 vs 21,5), cu influență directă mai redusă în prețuri (3,4 vs 14,4).

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală este într-un declin accentuat la începutul săptămânii, fiind tranzacționată în jurul valorii de 1,0800, pe fondul prudenței din piață înaintea datelor macro din zona euro (indicele armonizat al prețurilor de consum) și SUA (ședința de politică monetată a Fed) din această săptămână. Un aport în slăbirea dolarului l-au avut și datele mai slabe publicate de Fed Dallas pentru industria prelucrătoare, citirea situându-se cu mult sub așteptările pieței (-12 prognozat / -17,5 anunțat).

    EURRON și USDRON: Variațiile continuă să fie minimale în perechile de referință pentru leu la începutul acestei săptămâni. Luni, cursul oficial EURRON a fost de 4,9720 (+0,0020 și variație zilnică de +0,04%), în timp ce pentru USDRON cursul oficial a fost de 4,5874 (+0,0093 față de vineri și +0.20% variație procentuală zilnică).

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: evoluția PIB Q2, date flash; sentimentul climatului de afaceri (iulie); încrederea consumatorilor (iulie); așteptările privind inflația (iulie);

    Germania: rata inflației (preliminar, iulie); rata armonizată a inflației (preliminar, iulie);

    SUA: Joburi disponibile JOLTs (iunie); Încrederea consumatorilor CB (iulie); Indexul serviciilor Dallas Fed.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube