Zona euro: Sentimentul economic în UE și în zona euro a ratat ținta prognozată în aprilie, situându-se sub datele prognozate. La fel, așteptările privind ocuparea forței de muncă scad. În aprilie 2024, indicatorul de sentiment economic (ESI) a scăzut marginal atât în UE (-0,3 puncte, până la 96,2), cât și în zona euro (-0,6 puncte, până la 95,6). Indicatorul așteptărilor privind ocuparea forței de muncă (EEI) a înregistrat o scădere ceva mai accentuată în ambele zone (UE: -0,5 puncte până la 101,7, zona euro: -0,7 puncte până la 101,8). Spre deosebire de ESI, EEI a continuat să înregistreze un scor peste media sa pe termen lung.
Germania: Datele preliminare privind inflația pentru luna aprilie a.c. s-au situat sub nivelul așteptărilor. Rata inflației a ajuns la 2,2% pe bază anuală, față de 2,3% cât era prognozat, la aceeași valoare înregistrată în perioada anterioară. Inflația MoM a crescut cu 0,5%, față de valoarea estimată la 0,6% MoM.
SUA: Indicele general al activității de afaceri al Federal Reserve Bank of Dallas pentru industria prelucrătoare din Texas s-a menținut relativ stabil la -14,5 în aprilie 2024, rămânând în apropierea nivelului din martie (-14,4), ceea ce înseamnă că industria se confruntă în continuare cu provocări persistente. Indicele de producție, un indicator cheie al condițiilor de producție de stat, a crescut de la -4,1 la 4,8 în aprilie. Între timp, perspectivele companiilor se păstrează pe nivel negativ, dar s-au îmbunătățit cu 10 puncte, ajungând la -6,3.
EURRON - Moneda Euro a pierdut din avansul câștigat în săptămâna anterioară, cu o scădere mai accentuată după anunțarea datelor cheie pentru aprilie. Perechea se tranzacționează la 4,9758, cu o variație de -0.0007 Lei/Euro, respectiv -0.01 % față de ziua anterioară.
EURUSD - Datele sub așteptări din Germania au făcut ca principala pereche valutară să înregistreze ieri, pe finalul zilei, o ușoară scădere. Efectul negativ al modelului bearish, cu scăderi anticipate chiar și sub nivelul de 1.0695, ar putea împinge perechea către reluarea tendinței principală de scădere.
USDRON - Pentru începutul săptămânii remarcăm o nouă întărire a leului, cursul oficial anunțat fiind de 4.6438 Lei/USD, în creștere cu +0.14% (+0.0065). Pentru restul săptămânii, anunțarea indicelui S&P Global PMI final pentru aprilie, programat pentru data de 1 mai, ar putea să influențeze și mai mult moneda americană, atât în perechea USDRON, cât și în perechea principală EURUSD.
Zona euro: Rata de creștere a PIB-ului (trim, T1, Flash); Rata de creștere a PIB-ului (a/a, flash, T1); rata inflației (a/a, flash, apr.); rata inflației de bază (a/a, flash, apr.); rata inflației l/l (flash)
Franța: Rata inflației (m/m); Rata inflației (y/y) - date preliminare.
Germania: Rata șomajului.