Știrile dimineții - 30 mai 2024

    30.05.2024

    Image

    Evenimente cheie

    Germania: Inflația din Germania a ajuns la 2,8% în luna mai, cu 0,1% mai mult decât anticipau analiștii, suficient de apropiat însă pentru a nu schimba politica BCE care indică spre o reducere a ratelor dobânzilor cheie în ședința din 6 iunie. În același timp, scăderea prețurilor la energie și alimente a avut un efect de relaxare asupra inflației în acest an. Inflația de bază, care exclude produsele volatile, a rămas mai ridicată menținându-se la valoarea din luna precedentă, respectiv 3%. Germania a reușit să evite, cu greu, o recesiune la începutul acestui an, iar redresarea economică este înceată. Guvernul german prognozează o creștere economică de 0,3% în acest an și de 1,0% în 2025. În ce privește inflația, prognoza guvernului german este de 2,4% în 2024. Indicatorul GfK privind climatul de consum pentru Germania a crescut la -20,9 în perspectiva lunii iunie 2024, de la o valoare ușor revizuită de -24,0 în perioada precedentă, depășind previziunile pieței de -22,5. A fost cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, îmbunătățindu-se pentru a patra lună consecutiv, iar așteptările privind veniturile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani și jumătate (12,5 față de 10,7 în mai). De asemenea, perspectivele economice s-au redresat puternic, crescând pentru a patra oară consecutiv (9,8 vs 0,7).

    Zona euro: Masa monetară M3 în zona euro, considerată în trecut un bun indicator al expansiunii economice viitoare, a crescut cu 1,3% în ritm anual în aprilie 2024, în conformitate cu estimările pieței.

    Italia: Indicele de încredere în industria prelucrătoare din Italia a crescut la 88,4 în luna mai 2024, de la 87,7 în luna precedentă, revizuit în creștere. Indicele rămâne însă, de mai bine de doi ani, sub nivelul de 100. Cifra a fost peste așteptările pieței, de 88,1, urmărind ușoara tracțiune a indicatorilor de sentiment european.

    SUA: Indicele compozit al industriei prelucrătoare din al cincilea district al SUA a crescut la 0 în mai 2024, cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, de la -7 în aprilie, și față de previziunile de -2. Livrările și-au revenit (13 față de -10) și comenzile noi (-6 față de -9) s-au îmbunătățit, în timp ce ocuparea forței de muncă a scăzut mai mult (-6 față de -2). Potrivit Fed Beige Book, o analiză anecdotică a economiei americane, în ultimele două luni doar două dintre statele SUA au stagnat, restul înregistrând o foarte ușoară creștere economică. Creșterile de prețuri încep să fie respinse de consumatori, care încep să facă reduceri în consum, iar forța de muncă este în ușoară creștere.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea EUR/USD a avut o evoluție tumultuoasă în cursul zilei de miercuri. Pierderile zilnice au fost recuperate în jurul prânzului, ajungând la valoarea de 1,0850 după ce s-au publicat datele din Germania referitoare la inflația anuală IAPC (+2,8% în mai, de la 2,4% în aprilie). Perechea a pierdut însă toate câștigurile pe finalul zilei, în așteptarea datelor de azi din SUA și a inflației zonei euro, așteptată mâine. Perechea se menține deci pe un teritoriu relativ stabil, cu indicatori tehnici spre scădere neutri, chiar dacă mult peste medie.

    EURRON și USDRON: Scăderi ale monedei românești în ambele perechi valutare au adus RON la cea mai slăbită poziție din ultimele șapte zile. Cursul oficial al BNR anunțat ieri a fost 4.9762 (+0.0003 și +0.01 % față de ziua anterioară), în timp ce pentru USD cursul oficial a ajuns la 4,5851 în creștere cu +0.0096 (+0.21 %) față de ziua anterioară. În piața spot (cursurile Akcenta), EUR se tranzacționa ieri la cursul de 4,9560 (cumpărare), respectiv 4,9953 (vânzare), iar USD se tranzacționa la 4,5903 (cumpărare) și 4,6273 (vânzare).

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: Rata șomajului (aprilie); Încrederea consumatorilor (date finale, mai); Așteptări privind inflația de consum (mai); Sentimentul industrial (mai); Așteptări privind prețurile de vânzare (mai); Sentimentul serviciilor (mai); Rata inflației în Spania (date preliminare an/an, l/l mai).

    SUA: PIB (rata de creștere trimestrială, a doua estimare pentru Q1); cereri inițiale de șomaj (mai); Indicele prețurilor de bază pentru cheltuielile de consum personal (mai).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube